• Belastingservice VBM

Veteranenstatus voor deelnemers Active Endeavour

vrijdag, 27 september 2019 09:12
Veteranenstatus voor deelnemers Active Endeavour

Minister Bijleveld van Defensie heeft op 24 september de Tweede Kamer laten weten dat opvarenden van schepen die in 2005 en 2006 hebben deelgenomen aan de operatie Active Endeavour, recht hebben op de veteranenstatus.

De minister heeft dit besluit genomen op basis van een verzoek van een militair die bij het Commando Zeestrijdkrachten een verzoek had ingediend tot toekenning van de veteranenstatus. Die was hem in eerste instantie geweigerd. De minister schrijft nu dat “de operatie Active Endeavour in de periode 2005 – 2006 ten onrechte niet stond aangemerkt als een missie”.
De operatie Active Endeavour was een zogeheten NAVO ‘artikel 5’ operatie. Het was een direct antwoord op de aanval met twee vliegtuigen op de WTC-torens in New York op 11 september 2001 en ging van start in oktober van datzelfde jaar.
Voor zo ver nu bekend heeft onder meer de bevoorrader Hr.Ms. Amsterdam begin 2002 deelgenomen aan een (reddings-)operatie in de Middellandse Zee die onder commando van de operatie Active Endeavour werd uitgevoerd.
Voor de rest bestaat er op dit moment veel onduidelijkheid over de vraag welke schepen aan Active Endeavour hebben deelgenomen. Het is wel bekend dat het fregat Hr.Ms Tjerk Hiddes in 2003 drie maanden heeft deelgenomen aan de operatie. Dit zou mogelijk - aldus informatie van Defensie uit 2011 - gebeurd kunnen zijn onder de noemer van de operatie Enduring Freedom. In dat geval zou de scheepsbemanning uit 2003 de veteranenstatus gehad moeten hebben. Enduring Freedom is altijd opgenomen geweest in de Regeling voorzieningen bij vredes- en humanitaire operaties (VVHO). Van meerdere schepen (en onderzeeboten) staat vast dat ze in de door de minister genoemde periode een bijdrage hebben geleverd aan Enduring Freedom, bijvoorbeeld als onderdeel van Combined Task Force 150.
Maar welke schepen hebben in 2005 en 2006 deelgenomen aan Active Endeavour? De VBM en BBTV hebben aan de Hoofd Directeur Personeel de vraag voorgelegd om welke schepen het gaat en of er ook mariniers bij betrokken waren. Daarnaast is gevraagd of de VVHO voor deze groep (met terugwerkende kracht) kan gaan gelden en wat dit betekent.

Klik HIER voor de brief van de minister d.d. 24 september 2019

Getagged onder Enduring Freedom    Active Endeavour    CTF150    Veteranen   
Log in om reacties te plaatsen
Inloggen Registreren

LOGIN MET UW ACCOUNTGEGEVENS

Gebruikersnaam
Wachtwoord

VBM op Twitter

Stel een vraag

help

 

Sitevizier

Sitevizier is de online nieuwsbrief van de VBM. U kunt zich hier aanmelden.

Deze site maakt gebruik van functionele en analytische cookies.

Ik begrijp het

De Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel VBM

De VBM is er voor:

Defensiemedewerkers

Burgers

MILITAIREN

BURGERS

Reservisten

Postactieven & Veteranen

RESERVISTEN

PA & VETERANEN

Contact

VBM

Bezoekadres: Ametisthorst 20, Den Haag
Postadres: Postbus 93037, 2509 AA Den Haag
Tel. 070-3155111

Voor uitgebreide contactinformatie kijk hier >>>

Ga snel naar:

BBTV Sitevizier
Helpdesk Lid worden