Overschrijding werk- en rusttijden in verband met corona

vrijdag, 03 april 2020 09:30
Overschrijding werk- en rusttijden in verband met corona

Het Corona-virus of COVID-19 beheerst de actualiteit. Het formele overleg met Defensie is vooralsnog opgeschort, zoals wij u al eerder hebben laten weten. Het is logisch dat de verlenging van de maatregelen, die het kabinet deze week bekend heeft gemaakt, betekent dat ook het overleg langer stil ligt. Onderwerpen die zich daarvoor lenen bespreken we wel op een andere wijze.


Recentelijk ontvingen wij het bericht dat voor DBBO-medewerkers de ATW-norm voor 12-uursdiensten buiten werking is gesteld. Formeel wordt dat als volgt omschreven:

“…….met toepassing van artikel 55a, eerste lid, aanhef en onder c, van het Algemeen militair ambtenarenreglement, respectievelijk artikel 30i, eerste lid, aanhef en onder c, van het Burgerlijk ambtenarenreglement Defensie, ontheffing van de norm, bedoeld in artikel 5:8 van de Arbeidstijdenwet, inzake het maximum aantal verlengde nachtdiensten per periode van 12 maanden…….”

Werkdruk te hoog
Een maatregel die voor veel onbegrip heeft geleid bij de medewerkers. Vooral omdat de onderbouwing van de noodzaak op zijn minst gebrekkig is. Er zijn namelijk tijdens de bezuinigingen te veel arbeidsplaatsen geschrapt en daarbovenop zijn er de afgelopen periode alleen maar taken bijgekomen, zonder uitbreiding van het aantal arbeidsplaatsen. Defensie erkent dit ook, maar (de top van) Defensie heeft tot op heden geen maatregelen genomen om de werkdruk van de mensen te verlichten. De VBM heeft dit signaal namens de medewerkers de afgelopen maanden, ruim voor de corona-crisis, op alle niveaus nadrukkelijk kenbaar gemaakt. Ook het huidige sentiment is doorgegeven.

Beslissingsbevoegd
Overigens ontvangen wij meer signalen dat met een beroep op de corona-crisis overschrijdingen van de werk- en rusttijden in ATW, BARD en AMAR worden gelegitimeerd. Laat helder zijn dat ook volgens ons de noodzaak daartoe aanwezig kan zijn. Het is echter niet aan de lokale commandant of leidinggevende om dat te bepalen. Als deze behoefte er is, dan dient dit in de lijn doorgegeven te worden. Er is maar een beslissingsbevoegde autoriteit en dat is de Minister.

Getagged onder DBBO    ATW    werk en rusttijden    corona   
Log in om reacties te plaatsen
Inloggen Registreren

LOGIN MET UW ACCOUNTGEGEVENS

Gebruikersnaam
Wachtwoord

VBM op Twitter

Stel een vraag

help

 

Sitevizier

Sitevizier is de online nieuwsbrief van de VBM. U kunt zich hier aanmelden.

Deze site maakt gebruik van functionele en analytische cookies.

Ik begrijp het

De Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel VBM

De VBM is er voor:

Defensiemedewerkers

Burgers

MILITAIREN

BURGERS

Reservisten

Postactieven & Veteranen

RESERVISTEN

PA & VETERANEN

Contact

VBM

Bezoekadres: Ametisthorst 20, Den Haag
Postadres: Postbus 93037, 2509 AA Den Haag
Tel. 070-3155111

Voor uitgebreide contactinformatie kijk hier >>>

Ga snel naar:

BBTV Sitevizier
Helpdesk Lid worden