Waar vind ik cao-afspraken in de regelgeving?

dinsdag, 26 mei 2020 10:36
Waar vind ik cao-afspraken in de regelgeving?

Met enige regelmaat krijgen wij de vraag, waar de afspraken die gemaakt zijn in het arbeidsvoorwaardenakkoord 2018-2020, zijn terug te vinden in de regelgeving. Een arbeidsvoorwaardenakkoord is een afspraak tussen de ondertekenende partijen, dus Defensie en de bonden. De rechtspositie van de defensiemedewerker is vastgelegd in regelgeving of in beleidsregels.


De afspraken die in het arbeidsvoorwaardenakkoord staan, moeten dus worden ‘vertaald’ in regelgeving of beleid. Normaliter is dat een klus die tijd kost, maar in enige maanden wel afgerond kan worden. Soms is het volgens de wetgevingsspelregels nog noodzakelijk dat het resultaat van de bespreking tussen Defensie en de bonden nog naar de Raad van State moet, en geaccordeerd moet worden door de wetgever. Zo moet een wijziging van een wet nog door de Tweede en Eerste Kamer. Het kan dus wel even duren voordat op www.overheid.nl de regelgeving staat die overeenstemt met de arbeidsvoorwaardenafspraken.

De afspraken in van het lopende arbeidsvoorwaardenakkoord zijn nog steeds niet ‘vertaald’. Maar we verwachten wel dat dat binnenkort gebeurd zal zijn.

 Al wel geldig?
Sommige arbeidsvoorwaardelijke afspraken worden, vooruitlopend op de totstandkoming van de regelgeving, wel al uitgevoerd. Zou dat niet gebeuren, dan zouden we bijvoorbeeld nu nog aan het wachten zijn op de uitbetaling van de loonsverhoging uit het akkoord. Er zit dus een verschil tussen formeel netjes geregeld en informeel netjes uitgevoerd.

(Foto: MCD/Gerben van Es)

Getagged onder arbeidsvoorwaarden   
Log in om reacties te plaatsen
Inloggen Registreren

LOGIN MET UW ACCOUNTGEGEVENS

Gebruikersnaam
Wachtwoord

VBM op Twitter

Stel een vraag

help

 

Sitevizier

Sitevizier is de online nieuwsbrief van de VBM. U kunt zich hier aanmelden.

Deze site maakt gebruik van functionele en analytische cookies.

Ik begrijp het

De Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel VBM

De VBM is er voor:

Defensiemedewerkers

Burgers

MILITAIREN

BURGERS

Reservisten

Postactieven & Veteranen

RESERVISTEN

PA & VETERANEN

Contact

VBM

Bezoekadres: Ametisthorst 20, Den Haag
Postadres: Postbus 93037, 2509 AA Den Haag
Tel. 070-3155111

Voor uitgebreide contactinformatie kijk hier >>>

Ga snel naar:

BBTV Sitevizier
Helpdesk Lid worden