Beloning hoge adjudanten blijft schimmig

woensdag, 30 september 2020 21:47
Beloning hoge adjudanten blijft schimmig

Defensie heeft nauwelijks meer helderheid gegeven over de financiële beloning van de krijgsmachtadjudant en defensieonderdeelsadjudanten. In juni heeft de VBM  een WOB-verzoek (Wet Openbaarheid van Bestuur) ingediend om hierover duidelijkheid te krijgen. Zo is gevraagd om informatie te verstrekken over een mogelijk toegekende bindingspremie of andere extra tegemoetkomingen.

Op 30 september ontvingen wij de beslissing op het WOB-verzoek. Defensie deelt mede dat de beloning niet is geregeld door middel van een bindingspremie, maar door het bieden van een salaris dat gelijkstaat aan de bezoldiging van een majoor. Dit is voor al deze krijgsmachtadjudanten en defensieonderdeelsadjudanten geregeld via een vaststellingsovereenkomst, die Defensie geheim houdt “om reden van de eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer”.

Kapiteinssalaris
Er is altijd gecommuniceerd dat de krijgsmachtadjudanten en defensieonderdeelsadjudanten een beloning ontvangen die gelijkstaat aan een kapiteinssalaris. Deze beloning volgt onder meer uit de opvatting dat deze stafadjudanten werkzaamheden verrichten die de reguliere adjudantstaken overstijgen. Defensie heeft bovenóp deze reeds bestaande financiële erkenning, klaarblijkelijk besloten om het salarisniveau te verhogen tot dat van een majoor.

Functiewaardering
Wij vragen ons ten zeerste af op welke juridische en objectiveerbare gronden Defensie tot deze beslissing is gekomen. Niet blijkt dat aan de verhoging van de bezoldiging een procedure van functie(her)waardering vooraf is gegaan. Defensie wekt hiermee de schijn van willekeur. Buiten het zichtveld wordt afgeweken van de bepalingen in de rechtspositie over bezoldiging en dat is allesbehalve transparant.

Goed voorbeeld?
Kennelijk staan de minister, staatssecretaris en secretaris-generaal van het Ministerie toe dat de vier- en driesterrengeneraals zich niet hoeven te voegen naar de rechtspositionele regelingen die door de minister en de staatssecretaris met de vakbonden zijn afgesproken. Dit is een slecht voorbeeld voor 62.0000 militairen en burgermedewerkers die zich wel aan deze afspraken moeten houden!

Getagged onder premie    adjudant    krijgsmacht   

1 Reactie

  • Reactielink Johan Strootman donderdag, 01 oktober 2020 19:24 Geplaatst door Johan Strootman

    Worden bonden nog wel serieus genomen door onze minister en defensie leiding?

    Dit is het zoveelste door de jaren heen wat schimmig is ca blijft.

    Jammer dat er zo wordt omgegaan met dit soort zaken en de bonden niet de mogelijkheid hebben ca benutten om een vuist op de tafel te kunnen/ mogen slaan

    Rapporteren
Log in om reacties te plaatsen
Inloggen Registreren

LOGIN MET UW ACCOUNTGEGEVENS

Gebruikersnaam
Wachtwoord

VBM op Twitter

Stel een vraag

help

 

Sitevizier

Sitevizier is de online nieuwsbrief van de VBM. U kunt zich hier aanmelden.

Deze site maakt gebruik van functionele en analytische cookies.

Ik begrijp het

De Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel VBM

De VBM is er voor:

Defensiemedewerkers

Burgers

MILITAIREN

BURGERS

Reservisten

Postactieven & Veteranen

RESERVISTEN

PA & VETERANEN

Contact

VBM

Bezoekadres: Ametisthorst 20, Den Haag
Postadres: Postbus 93037, 2509 AA Den Haag
Tel. 070-3155111

Voor uitgebreide contactinformatie kijk hier >>>

Ga snel naar:

BBTV Sitevizier
Helpdesk Lid worden