• Belastingservice VBM

Nederlandse burger steunt hogere investeringen in Defensie

donderdag, 17 december 2020 15:24
Nederlandse burger steunt hogere investeringen in Defensie

Meer steun voor Europese militaire zelfstandigheid, taakspecialisatie en een hoger defensiebudget. Als het aan de Nederlandse burger ligt, gaat er meer geld naar de krijgsmacht en wordt Europa zelfstandiger waar het de bescherming van onze vrede en veiligheid betreft. Dat blijkt uit een recent rapport van het gerenommeerde Instituut Clingendael, dat onder meer dan 23.000 Nederlanders onderzoek deed.  

Verschuivingen op het wereldtoneel
Nederland en Europa leunen sinds de Tweede Wereldoorlog op de militaire daadkracht van de Verenigde Staten; traditiegetrouw hun  Angelsaksische geestverwant en brother in arms. In het afgelopen decennium zijn er echter verschuivingen op het wereldtoneel geweest die deze vanzelfsprekendheid hebben bijgesteld. China is een sterk opkomende grootmacht, Rusland openbaart zich als agressor in geopolitieke relaties en Europese grensregio’s blijken uitermate instabiel. De Verenigde Staten zijn (met name onder president Trump verder) in rivaliteit met China verwikkeld geraakt, hun verhouding met Rusland is verder bekoeld en veruit de meeste EU-lidstaten benaderen niet de 2% BNP-uitgaven aan hun krijgsmacht-apparaat. Dat heeft ertoe geleid dat de VS minder direct garant lijken te staan voor bondgenootschappelijke (militaire) steun dan voorheen.

Defensievisie 2035
Het besef dat deze vanzelfsprekendheid tot het verleden behoort (en ook onder Biden in (wellicht) minder krachtige vorm zal voortduren), lijkt in Nederland en de meeste andere EU-lidstaten post te vatten. Onlangs werd  in Nederland dan ook de Defensievisie 2035 gepresenteerd, waarin naar voren komt dat Europa in de toekomst zelfstandiger moet kunnen optreden wanneer Europese belangen in het geding zijn. Daarnaast wordt er ook in aangegeven dat er flink meer in Defensie en internationale (militaire) samenwerking geïnvesteerd moet worden. In buurlanden zijn dezelfde geluiden hoorbaar.

Europese militaire zelfstandigheid
Instituut Clingendael presenteerde onlangs haar Buitenland Barometer, getiteld ‘De Nederlandse wending naar Europa’. Daarin werd Nederlanders gevraagd of ‘de Verenigde Staten Europa in de komende vijf jaar steeds minder zullen beschermen?’ Een overgroot gedeelte (79%) beantwoordde deze vraag met ‘ja’. In het verlengde daarvan vinden zij dus ook dat dat Europeanen meer voor hun eigen veiligheid moeten kunnen zorgen dan nu het geval is. Gevraagd naar de stelling of Europa in staat moet zijn zelfstandig militair op te treden, zónder steun van de Verenigde Staten, antwoordde 72% met ‘eens’ (16% ‘neutraal’ en dus slechts 12% met ‘oneens’). Opvallend is dat de Nederlandse steun voor meer Europese militaire zelfstandigheid over de volle breedte van het politieke spectrum geldt: van sociaaleconomisch links tot rechts, en van progressief tot conservatief.

Grotere investeringen in de krijgsmacht
De respondenten kregen tevens de volgende stelling voorgelegd: ‘Om niet afhankelijk te zijn van andere landen, moet Nederland een krijgsmacht in stand houden die alles kan en geen taken verdelen met de buurlanden.’ Hierop antwoordde 53% met ‘oneens’, 21% was neutraal en iets meer dan een kwart antwoordde met ‘eens’.  Een duidelijke meerderheid wijst dus expliciet af dat de Nederlandse strijdkrachten alles zelfstandig moeten kunnen doen. Nederlanders steunen dus in meerderheid de samenwerkingsverbanden binnen de EU en NAVO en sturen aan op coalitievorming voor bescherming van vrede en veiligheid. Het onderzoek werd afgesloten met een stelling over krijgsmacht-investeringen: ‘Nederland moet meer geld uitgeven aan Defensie.’ Bijna de helft antwoordde met ‘ja’ (48%), een groot deel was neutraal (28%) en minder dan een kwart (24%) was het ermee oneens. De relatief grote steun voor hogere defensie-uitgaven valt op. Traditioneel staat de krijgsmacht namelijk niet hoog op de prioriteitenlijst van de Nederlandse bevolking. Daar is dus nu een opmerkelijke wending waar te nemen: Nederlanders beseffen dat hun onveiligheid is toegenomen. Zij vinden dat Nederland meer moet doen om de veiligheid te kunnen blijven waarborgen, en dat grotere investeringen in de krijgsmacht daarom nu onvermijdelijk zijn.

[Foto: MCD]

Getagged onder defensie    defensievisie 2035    burgers    investeren   
Log in om reacties te plaatsen
Inloggen Registreren

LOGIN MET UW ACCOUNTGEGEVENS

Gebruikersnaam
Wachtwoord

VBM op Twitter

Stel een vraag

help

 

Sitevizier

Sitevizier is de online nieuwsbrief van de VBM. U kunt zich hier aanmelden.

Deze site maakt gebruik van functionele en analytische cookies.

Ik begrijp het

De Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel VBM

De VBM is er voor:

Defensiemedewerkers

Burgers

MILITAIREN

BURGERS

Reservisten

Postactieven & Veteranen

RESERVISTEN

PA & VETERANEN

Contact

VBM

Bezoekadres: Ametisthorst 20, Den Haag
Postadres: Postbus 93037, 2509 AA Den Haag
Tel. 070-3155111

Voor uitgebreide contactinformatie kijk hier >>>

Ga snel naar:

BBTV Sitevizier
Helpdesk Lid worden