• Belastingservice VBM
  • Teken die petitie!

Gebaar van erkenning en geldbedrag voor Dutchbat III

donderdag, 11 februari 2021 22:45
Gebaar van erkenning en geldbedrag voor Dutchbat III

‘’Ook vandaag de dag zijn de herinneringen nog springlevend. Dit merk ik vaak tijdens mijn gesprekken met nabestaanden en Dutchbat-III-veteranen en het ontroert mij telkens weer.’’ Met deze woorden zette minister van Defensie Ank Bijleveld onlangs haar beleidsreactie op onderzoeksrapport ‘Focus op Dutchbat-III’ kracht bij. Zij maakte in haar beleidsreactie eveneens bekend een speciaal gebaar te willen maken naar de veteranen die 25 jaar geleden de val van Srebrenica van dichtbij meemaakten. Daarnaast zullen zij een symbolisch bedrag van €5000 (belastingvrij) ontvangen.Commissie Borstlap
Op deze plaats deed de VBM-redactie eerder al uitgebreid verslag van de aanbevelingen die uit het onderzoeksrapport ‘Focus op Dutchbat-III’ naar voren kwamen. Bijleveld heeft, om een goed beeld te krijgen van de nasleep van de uitzending, een onafhankelijk onderzoek laten uitvoeren. Dat onderzoek werd uitgevoerd door ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum en begeleid door een commissie onder voorzitterschap van oud-lid van de Raad van State Hans Borstlap. Uit het onderzoek kwam onder meer naar voren dat een substantieel deel van de Dutchbat III-veteranen nog altijd met psychosociale klachten kampt. Ook bleek dat de veteranen zich vaak onvoldoende erkend en gewaardeerd voelen, zowel door de samenleving als door Defensie.

Solide ondersteuning
De begeleidingscommissie heeft naar aanleiding van het onderzoek een zevental aanbevelingen gedaan, waaronder het advies dat de regering een rooskleurige voorstelling van zaken bij de besluitvorming over voorgenomen missies dient te vermijden, dat het ministerie van Defensie pal voor het personeel dient te staan (zeker als er aantoonbare onjuistheden over hun functioneren in de media naar voren komen), dat er solide ondersteuning voor de veteraan en het netwerk rondom de veteraan moet zijn (met name vanuit het Nederlands Veteraneninstituut), dat er een terugkeerreis naar Srebrenica aangeboden moet worden aan de veteranen die daar behoefte aan hebben (er is wetenschappelijk bewezen dat dat kan helpen bij traumaverwerking) en dat er een symbolisch geldbedrag uitgekeerd dient te worden. Bijleveld geeft in haar reactie op het rapport aan dat het kabinet alle genoemde aanbevelingen ‘van harte onderschrijft’.

Blijk van waardering
De minister van Defensie zal dan ook namens het kabinet, zo schrijft zij, duidelijk stelling innemen ‘indien militairen onterecht in een verkeerd daglicht worden gezet’. Ook meldt zij dat ‘het nieuwe Nederlands Veteraneninstituut (NLVi) is opgezet om betere en beter afgestemde zorg, erkenning en waardering aan de veteraan te kunnen bieden’. Daarnaast zal het kabinet een terugkeerreis naar Srebrenica organiseren voor de Dutchbat-III-veteranen (inclusief adequate begeleiding en financiering). Het kabinet streeft ernaar deze reis in 2022 plaats te laten vinden. Om in het gebrek aan erkenning en waardering tegemoet te komen, wil het kabinet ‘in de vorm van een reünie’ naar eerherstel toewerken (de exacte vorm wordt nog bekendgemaakt). Ook is het symbolische geldbedrag van €5000 bedoeld als een gebaar en blijk van waardering.

De volledige ‘Kamerbrief beleidsreactie op het Dutchbat III-onderzoek’ kunt u hier downloaden en lezen.

Getagged onder dutchbat    defensie    veteranenzorg   
Log in om reacties te plaatsen
Inloggen Registreren

LOGIN MET UW ACCOUNTGEGEVENS

Gebruikersnaam
Wachtwoord

VBM op Twitter

Stel een vraag

help

 

Sitevizier

Sitevizier is de online nieuwsbrief van de VBM. U kunt zich hier aanmelden.

Deze site maakt gebruik van functionele en analytische cookies.

Ik begrijp het

De Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel VBM

De VBM is er voor:

Defensiemedewerkers

Burgers

MILITAIREN

BURGERS

Reservisten

Postactieven & Veteranen

RESERVISTEN

PA & VETERANEN

Contact

VBM

Bezoekadres: Ametisthorst 20, Den Haag
Postadres: Postbus 93037, 2509 AA Den Haag
Tel. 070-3155111

Voor uitgebreide contactinformatie kijk hier >>>

Ga snel naar:

BBTV Sitevizier
Helpdesk Lid worden