• Informatiepunt Chroom-6
  • Teken die petitie!

RIVM-onderzoek naar chroom-6 bekendgemaakt

maandag, 31 mei 2021 11:30
RIVM-onderzoek naar chroom-6 bekendgemaakt

Op 31 mei 2021 heeft het RIVM de resultaten bekendgemaakt van het onderzoek naar chroom-6 bij Defensie.In 2018 concludeerde het RIVM al dat op de POMS-locaties medewerkers aan chroom-6 in verven zijn blootgesteld en daar mogelijk ziek van zijn geworden. De afgelopen periode heeft het RIVM onderzoek gedaan naar mogelijke blootstelling aan chroom-6 op alle andere defensielocaties.

Ook deze keer logen de conclusies van het RIVM er niet om. In de onderzochte periode (1970 tot 2015) kunnen (oud-)medewerkers, door de hele defensie-organisatie heen, in aanraking zijn gekomen met chroom-6. Omdat er onvoldoende beschermende maatregelen zijn genomen, kunnen (oud-)medewerkers daarvan ziek zijn geworden of nog worden. Dat kunnen mensen zijn die zelf onderhoudswerk aan legermaterieel deden, maar ook mensen die regelmatig in de werkplaatsen kwamen, zoals leidinggevenden en schoonmakers.

Voor de VBM komt dit helaas niet als een verrassing. Vergelijkbare werkzaamheden en arbeidsomstandigheden zoals die eerder bij de POMS waren onderzocht, kwamen namelijk op veel plekken binnen Defensie voor, zoals bij onderhoudslocaties.

De VBM vindt dat (oud-)medewerkers die ziek zijn geworden door het werken met chroom-6 snel en eenvoudig een uitkering moeten krijgen als tegemoetkoming in de schade. Zij moeten daarvoor niet eerst een lastige schadeclaimprocedure doorlopen. Met dit uitgangspunt waren de bonden in 2018 al met Defensie een uitkeringsregeling overeengekomen voor de (oud-)medewerkers bij de POMS.

Defensie en de bonden hebben deze uitkeringsregeling nu uitgebreid naar alle (oud-)medewerkers van Defensie die ziek zijn geworden door het werken met chroom-6. Iemand die een aandoening heeft die op de lijst van het RIVM staat en in voldoende mate is blootgesteld aan chroom-6, kan aanspraak maken op een uitkering. Ook nabestaanden die voldoen aan de voorwaarden hebben recht op een uitkering.

Meer informatie over het RIVM-onderzoek kunt u vinden op: www.informatiepuntchroom6.nl.

De uitkeringsregeling kunt u hier vinden. Heeft u vragen? Dan kunt u ook terecht bij onze helpdesk.

Klik hier voor contact met het Informatiepunt Chroom-6
Getagged onder chroom6    POMSsites    regeling   
Log in om reacties te plaatsen
Inloggen Registreren

LOGIN MET UW ACCOUNTGEGEVENS

Gebruikersnaam
Wachtwoord

VBM op Twitter

Stel een vraag

help

 

Sitevizier

Sitevizier is de online nieuwsbrief van de VBM. U kunt zich hier aanmelden.

Deze site maakt gebruik van functionele en analytische cookies.

Ik begrijp het

De Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel VBM

De VBM is er voor:

Defensiemedewerkers

Burgers

MILITAIREN

BURGERS

Reservisten

Postactieven & Veteranen

RESERVISTEN

PA & VETERANEN

Contact

VBM

Bezoekadres: Ametisthorst 20, Den Haag
Postadres: Postbus 93037, 2509 AA Den Haag
Tel. 070-3155111

Voor uitgebreide contactinformatie kijk hier >>>

Ga snel naar:

BBTV Sitevizier
Helpdesk Lid worden