• Informatiepunt Chroom-6
 • Teken die petitie!

Noodkreet bonden aan Tweede Kamer

vrijdag, 25 juni 2021 14:00
Noodkreet bonden aan Tweede Kamer

“… als wij verder kijken dan de waan van de dag, en onze veiligheid en die van de generaties na ons willen waarborgen, dan leert de geschiedenis ons dat een krijgsmacht die haar tanden kan laten zien onontbeerlijk is bij het voorkomen van conflicten. Een dergelijke krijgsmacht vormt een van de hoekstenen van onze vrijheid en welvaart. Dus geef Defensie razendsnel haar tanden terug. Voor onze kinderen en kleinkinderen.” Dat schrijven de 4 centrales (vakbonden) vandaag in een brief aan de leden van de Vaste Tweede Kamer-commissie voor Defensie.

 

De vier centrales hebben de brief vandaag, één dag voor de Nationale Veteranendag, verstuurd.

“Geachte leden van de vaste Kamercommissie Defensie,

Het zal u niet ontgaan zijn dat Defensie in de verkiezingsretoriek nauwelijks is voorgekomen, dit terwijl betreffend Ministerie haar grondwettelijke taken nagenoeg NIET meer kan uitvoeren. Eén van haar hoofdtaken i.c. het leveren van bijstand bij rampen en crises, die Defensie in het kader van de pandemie WEL had kunnen uitvoeren, werd zeer laat ontdekt. Dit heeft tot frustratie en onnodig hoge onkosten en grote risico’s voor de volksgezondheid geleid. Defensie staat echt NIET op de agenda, ondanks de Krim, Oekraïne en een China dat terugverlangt naar vroeger en de huidige ‘verloren’ eeuw wil goedmaken en haar oude dominante positie in de wereld weer wil innemen.

Gelukkig zijn we lid van een club die NAVO heet. Alleen de contributie willen we maar niet betalen en we leven met de hoop dat de Amerikaanse president Biden en onze bondgenoten hier niet al te lastig over doen. Vergeefse hoop. Politici verschuilen zich achter nieuwe mogelijkheden voor militaire samenwerking met EU-partners, maar met dezelfde middelen die Defensie nu heeft, of zelfs minder. Kansloos, want onze bondgenoten gaan onze rekening niet betalen. Die lachen ons uit.

De nieuwe Commandant der Strijdkrachten schreeuwt van de daken dat er meer geld moet komen voor een effectieve krijgsmacht en dat steunen wij. Het is tijd voor keuzes. Misschien moeten we de krijgsmacht maar helemaal opheffen, want doormodderen zoals nu is geen optie.

Echter, als wij verder kijken dan de waan van de dag en onze veiligheid en die van de generaties na ons willen waarborgen, dan leert de geschiedenis ons dat een krijgsmacht die haar tanden kan laten zien onontbeerlijk is bij het voorkomen van conflicten. Een dergelijke krijgsmacht vormt een van de hoekstenen van onze vrijheid en welvaart. Dus geef Defensie razendsnel haar tanden terug. Voor onze kinderen en kleinkinderen.

Dit betekent ook een ander bestuur. Met beleidsstukken en bureaucratie kun je niet schieten en schrik je geen tegenstander af. Het leiden van Defensie vereist meer dan het lezen van een goed boek en wat folders. Transformeer ‘Het Plein’ naar een klein maar effectief orgaan, gedomineerd door militairen met een rechtvaardig salaris en een fatsoenlijke cao. Immers, het militaire beroep is een hoogwaardige professie. Geef Defensie tanden en laat die ontwerpen en plaatsen door de vakman bij uitstek: de Commandant der Strijdkrachten, gesteund door zijn ondercommandanten. Ontwikkel een nationale veiligheidsstrategie die over kabinetsperioden heen gaat, laat die onafhankelijk bewaken en laat onze eigen industrie maximaal profiteren. En vind bij een volgende pandemie de weg naar de krijgsmacht. Dat kan niet moeilijk zijn, het ligt om de hoek en het scheelt heel veel tijd, heel veel geld en vaak ook mensenlevens.

Binnenkort hebben we de Nationale Veteranendag, de dag dat de Nederlandse bevolking haar Veteranen bedankt voor het dienen van de vrede, voor de risico´s die zij moesten nemen en de prijs die zij daarvoor hebben betaald. Een geweldig moment om te laten zien dat u de veteranen en hun inzet serieus neemt en hun boodschap hoort. Nu het nog kan."

Jean Debie (AC)
Ton van den Berg (ACOP)
Jan Kropf (CCOOP)
Rob Pulles (CMHF)

Getagged onder Veteranen    Tweede Kamer    navonorm   

2 reacties

 • Reactielink albertus heeringa vrijdag, 25 juni 2021 15:19 Geplaatst door albertus heeringa

  Hallo. Een brief die hun wakker moet maken , gezien het gevaar wat op ons kan afkomen. Die mensen zitten te hoog op hun stoel ze denken werkelijk: er komt geen gevaar op ons af. Te lang vrede heb ik het gevoel.
  Och ik kan nog veel meer zeggen maar dat weten de meesten die het gevaar kennen, etc. Een slechte cao kan vele kanten hebben zowel bij politie en anderen overheden, te denken aan corruptie etc.

  Rapporteren
 • Reactielink 020968100 Gerrit Koopal vrijdag, 25 juni 2021 15:14 Geplaatst door 020968100 Gerrit Koopal

  We hebben al eens eerder in Den Haag gestaan. Toen Minister Hillen onze schepen en orions in de verkoop deed. Onze Marine grossiert in schepen. Duur inkopen en goedkoop verkopen. Zoals een collega zei; van Piet Hein naar Appie Heyn. Ik heb zelf de hoop al opgegeven dat wij een rechts kabinet krijgen die er ook staat voor Defensie. Dus bij de volgende stem ronde, indien er nog steeds niets is gebeurt, roep ik alle collega's op om op de PVDA te stemmen. Zij hebben er in de jaren 80 ervoor gezorgd dat er veel schepen werden geproduceerd. En dat allemaal voor de werkgelegenheid. En dat is toen best wel goed uitgepakt. Onze Rutte krijgt nu wat mij betreft zijn allerlaatste kans en Hoop dat zij deze brief ter harte zullen nemen. Mijn dank voor jullie onverzettelijke inzet.

  Rapporteren
Log in om reacties te plaatsen
Inloggen Registreren

LOGIN MET UW ACCOUNTGEGEVENS

Gebruikersnaam
Wachtwoord

VBM op Twitter

Stel een vraag

help

 

Sitevizier

Sitevizier is de online nieuwsbrief van de VBM. U kunt zich hier aanmelden.

Deze site maakt gebruik van functionele en analytische cookies.

Ik begrijp het

De Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel VBM

De VBM is er voor:

Defensiemedewerkers

Burgers

MILITAIREN

BURGERS

Reservisten

Postactieven & Veteranen

RESERVISTEN

PA & VETERANEN

Contact

VBM

Bezoekadres: Ametisthorst 20, Den Haag
Postadres: Postbus 93037, 2509 AA Den Haag
Tel. 070-3155111

Voor uitgebreide contactinformatie kijk hier >>>

Ga snel naar:

BBTV Sitevizier
Helpdesk Lid worden