• Belastingservice VBM

Stand van zaken Defensie Conditieproef

maandag, 16 juni 2014 10:54
Stand van zaken Defensie Conditieproef

Het niet succesvol afleggen van de defensie conditieproef (DCP) heeft geen rechtspositionele gevolgen. Die afspraak staat nog steeds. Steeds meer militairen nemen deel aan de proef. Ook het slagingspercentage vertoont een duidelijk stijgende lijn. Positieve prikkels – maak duidelijk wat het belang van het afleggen van de test is – werken.

In augustus/september 2009 is met de nota's 'Invoering Defensie Conditie Proef' en 'Regeling DCP' de invoering van de defensiebrede conditieproef bekend gesteld. In deze nota's staat dat Defensie de DCP gefaseerd zal invoeren en vanaf 1 oktober 2009 zal starten met een proefperiode. Doel van deze proefperiode is alle actief dienende militairen te laten wennen aan de DCP door hen te verplichten deze ten minste eenmaal af te leggen, zonder dat er rechtspositionele consequenties aan de resultaten verbonden zullen zijn.

Door communicatiemisverstanden over de duur van de proefperiode is deze uiteindelijk geëindigd op 1 januari 2011.

Inmiddels zijn de gegevens over het afleggen van de defensie conditieproef 2013 bekend en kun je een vergelijking tussen de beginperiode en het afgelopen jaar maken.

Volgens de harde gegevens hebben in 2010 25.892 van de 47.660 militairen de DCP afgelegd. Dit komt neer op 54%. Hiervan hebben 22.885 militairen voldaan aan de eis. Het slagingspercentage komt dan uit op 88%.

In 2013 leggen 27.770 van de 43.0460 militairen de conditieproef af. Dat is een deelnamepercentage van meer dan 64 %, ruim 10% meer dan in 2010. Van deze 64 % rondt 95 % de proef succesvol af. Kortom: ook het slagingspercentage is in de loop der tijd aanzienlijk gestegen.

Met name de landmacht heeft forse stappen gezet. De deelname die daar ongeveer de helft was in 2010 is opgelopen naar (afgerond) twee derde in 2013.
De marine blijft qua deelname duidelijk achter.

Dat nog een behoorlijk aantal militairen niet deelnam valt onder meer te verklaren doordat een groot aantal militairen als gevolg van de reorganisaties binnen afzienbare tijd de defensieorganisatie verlaten, bijvoorbeeld omdat ze herplaatsingskandidaat zijn of als ontslagbeschermer vlak voor leeftijdsontslag staan. Militairen die in de loop van jaar opgekomen zijn, nemen niet deel aan de test. Ook dat verklaart een deel van de niet-deelname aan de DCP.

Al met al een positieve ontwikkeling, vindt de VBM. De bond vindt dat bewustwording van het belang van deelname een grotere rol moet spelen dan het tegenovergestelde: de dreiging van rechtspositionele consequenties. De indertijd gemaakte afspraak dat het niet succesvol afronden van de conditieproef geen rechtspositionele consequenties zou hebben staat nog steeds. Deze afspraak hebben bonden en Defensie onlangs nog in het overleg (her)bevestigd.

Getagged onder DCP    rechtspositie    Defensie Conditie Proef   
Log in om reacties te plaatsen
Inloggen Registreren

LOGIN MET UW ACCOUNTGEGEVENS

Gebruikersnaam
Wachtwoord

Check overlegdata!

Check de agenda!

Wat betekent die afkorting?

vraagtekens

Vertegenwoordigers

Jef Stassen-100x150

Jacques van Hulsen-100x150

Jef Stassen
REO

Jacques van Hulsen
SOD, AFR, AP, PA

 

 

Ronald-van-Riel-100X150

Peter Wulms-100X150

Ronald van Riel
REO, AP

Peter Wulms
TWAV

 Nummerdor

 

Hanneke Nummerdor
PA

 

Betekenis afkortingen:
AFR -werkgroep algemene & financiële rechtstoestand
AP - werkgroep algemeen personeelsbeleid
PA - werkgroep postactieven
REO - werkgroep reorganisaties
SOD - georganiseerd overleg sector defensie
TWAV - technische werkgroep arbo en veiligheid

 

Sitevizier

Sitevizier is de online nieuwsbrief van de VBM. U kunt zich hier aanmelden.

Deze site maakt gebruik van functionele en analytische cookies.

Ik begrijp het

De Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel VBM

De VBM is er voor:

Defensiemedewerkers

Burgers

MILITAIREN

BURGERS

Reservisten

Postactieven & Veteranen

RESERVISTEN

PA & VETERANEN

Contact

VBM

Bezoekadres: Ametisthorst 20, Den Haag
Postadres: Postbus 93037, 2509 AA Den Haag
Tel. 070-3155111

Voor uitgebreide contactinformatie kijk hier >>>

Ga snel naar:

BBTV Sitevizier
Helpdesk Lid worden