• Belastingservice VBM

Genoeg uitrusting voor Mali?

donderdag, 19 juni 2014 13:35
Genoeg uitrusting voor Mali?

Heeft Defensie wel genoeg camelbaks? En waarom krijgen we wollen sokken mee als het buiten 50 graden is? Terwijl de eerste shift Nederlandse Minusma-militairen ontplooit in het operatiegebied, bereidt de volgende zich voor.

Van militairen uit die tweede lichting ontvangt niet alleen de VBM klachten over de levering van persoonlijke uitrusting en kleding.
Er zijn naast die over de camelbaks en de sokken ook vragen over de beschikbaarheid van de 'under body armour combat-shirts' of ubac-shirts. Verder vragen militairen zich af waarom sommige collega's wel coolmax-ondergoed krijgen en zij zelf niet.
De VBM heeft begin juni meteen vragen gesteld aan Defensie en een paar dagen later komen de antwoorden. Het gaat om informele antwoorden. Daarom hebben de bonden een brief naar Defensie gestuurd waarin ze formeel om opheldering vragen over met name de camelbaks, maar ook over een tekort aan ballistische zonnebrillen.

Het is al langer duidelijk dat Defensie te weinig budget heeft om alle toebedeelde taken naar behoren te kunnen uitvoeren. De bonden vinden dat de werkgever Defensie hiermee niet voldoet aan de zorgplicht en het garanderen van het gewenste veiligheidsniveau voor uitgezonden militairen. De VBM heeft er in december 2013 al op aangedrongen om de risico's van de missie in Mali niet te onderschatten.

Per categorie hieronder de antwoorden zoals ze tot nu toe zijn gegeven. De VBM is benieuwd hoe de minister de gebrekkige staat van de voorraden in het overleg zo weet te presenteren dat ze er mee weg komt. 

Drinksystemen (Camelbak coyote tan 3,1 ltr Cbrx)
Defensie geeft toe dat er in het verleden tekorten zijn geweest. Sinds vorig jaar en sinds Mali zijn er vele honderden/duizenden verstrekt. Vanwege het grote aantal kleedacties voor Mali zijn ze nu (eind mei/begin juni 2014) tijdelijk niet beschikbaar maar voor de tweede lichting vertrekt, zal KPU ze alsnog leveren. Zo stelt Defensie en die toezegging noteert de VBM bij deze.

Under body armour combat-shirts
Deze shirts zijn beschikbaar voor mensen die een aanvullend pakket toegewezen krijgen. Ze zijn bedoeld om onder een kogelwerend vest te dragen. Militairen die binnen de poort blijven, krijgen het shirt niet.
Heb je dit shirt niet en moet je toch een kogelwerend vest dragen? Kaart dit dan aan bij de commandant. Dan kan Defensie het shirt alsnog aan de militair toewijzen.

Ondergoed
Al het geleverde ondergoed is vochtregulerend. Het is mogelijk dat er verschillende uitvoeringen in omloop zijn. Er is voldoende in voorraad.

Sokken
Meindl verstrekt de sokken voor de desertlaarzen. Defensie gaat in de toekomst hogere eisen stellen aan de brandwerendheid van kleding. De sokken van kunststofgarens voldoen hier niet Daarom is Meindl overgestapt op wolgebaseerde sokken.
Beide typen sokken voldoen in combinatie met de Meindl laarzen aan alle eisen op het gebied van warmtehuishouding en vochttransport.
Per (schoen)maat maakt Defensie daarom de oude voorraad (dunnere sokken van mengvezel) op. Voor een aantal maten zijn de oude sokken niet meer leverbaar.

Getagged onder MINUSMA    KPU    Persoonlijke uitrusting   
Log in om reacties te plaatsen
Inloggen Registreren

LOGIN MET UW ACCOUNTGEGEVENS

Gebruikersnaam
Wachtwoord

Check overlegdata!

Check de agenda!

Wat betekent die afkorting?

vraagtekens

Vertegenwoordigers

Jef Stassen-100x150

Jacques van Hulsen-100x150

Jef Stassen
REO

Jacques van Hulsen
SOD, AFR, AP, PA

 

 

Ronald-van-Riel-100X150

Peter Wulms-100X150

Ronald van Riel
REO, AP

Peter Wulms
TWAV

 Nummerdor

 

Hanneke Nummerdor
PA

 

Betekenis afkortingen:
AFR -werkgroep algemene & financiële rechtstoestand
AP - werkgroep algemeen personeelsbeleid
PA - werkgroep postactieven
REO - werkgroep reorganisaties
SOD - georganiseerd overleg sector defensie
TWAV - technische werkgroep arbo en veiligheid

 

Sitevizier

Sitevizier is de online nieuwsbrief van de VBM. U kunt zich hier aanmelden.

Deze site maakt gebruik van functionele en analytische cookies.

Ik begrijp het

De Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel VBM

De VBM is er voor:

Defensiemedewerkers

Burgers

MILITAIREN

BURGERS

Reservisten

Postactieven & Veteranen

RESERVISTEN

PA & VETERANEN

Contact

VBM

Bezoekadres: Ametisthorst 20, Den Haag
Postadres: Postbus 93037, 2509 AA Den Haag
Tel. 070-3155111

Voor uitgebreide contactinformatie kijk hier >>>

Ga snel naar:

BBTV Sitevizier
Helpdesk Lid worden