• Belastingservice VBM

Uitzendbonus voor MARPAT-personeel en voorlopig geen sluiting gezondheidscentra BEL en DLD

woensdag, 03 oktober 2012 16:58

20 september 2012 zijn in het Sectoroverleg Defensie drie onderwerpen besproken: de categorie-indeling van de Boomoperator, de uitwerking van de uitzendbonus en de sluiting van de gezondheidscentra in Bergen (België) en Münster(Duitsland).

 

Elders op de site vindt u de uitkomst van de discussie over de Boomoperator. Over de andere twee thema’ s kon na uitvoerige discussie wel overeenstemming worden bereikt.

Motie Knops-Eijsink: ook uitzendbonus voor MARPAT-personeel
Eindelijk duidelijkheid over de doelgroep die in aanmerking komt voor de uitzendbonus. In 2010 is op basis van de discussie in de Tweede Kamer de afspraak gemaakt dat militairen onder bepaalde voorwaarden in aanmerking kwamen voor een bonus van € 1000. Defensie heeft de afspraken van toen inmiddels geïmplementeerd en velen hebben hun bonus ontvangen. Over de exacte omvang van de doelgroep bleef echter verschil van mening bestaan tussen de bonden en Defensie. Nadat al eerder duidelijk was dat ook burgermedewerkers die op grond van hun verleden als militair voldeden aan de eisen in aanmerking kwamen, is als laatste categorie een deel van het (voormalig) MARPAT-personeel in aanmerking gebracht. Daarvoor was wel een vergadering van het Sectoroverleg Defensie (SOD)nodig.

Sluiting gezondheidscentra België en Duitsland geblokkeerd

In diezelfde vergadering is ook gesproken over de sluiting van de gezondheidscentra in Bergen (België) en Munster (Duitsland). Begin augustus werden wij verrast door een brief van de minister die ons meedeelde dat in 2013 de gezondheidscentra in Bergen en Mons dicht zouden gaan. In het kader van de oprichting van het eerstelijns gezondheidsbedrijf worden de huidige gezondheidscentra teruggebracht naar 20, dus ongeveer een halvering. Ofschoon de zorg gewaardeerd wordt en in een behoefte voorziet, aldus de brief, zijn de verzorgingstotalen op beide locaties te klein. Sluiting is onvermijdelijk. Daargelaten de vraag of Defensie daarvoor juiste getallen hanteert, verzorgingstotalen kunnen ons inziens niet hét criterium zijn.

Nadat hierover al eerder tevergeefs in werkgroepverband gesproken was, vond in het SOD een discussie plaats. De standpunten botsten behoorlijk. Uiteindelijk is besloten om dat de gezondheidscentra (voorlopig) openblijven. Wat er gaat gebeuren is afhankelijk van de (bredere) discussie over het wenselijk geachte voorzieningenniveau buitenland.

Daarbij spelen ook aspecten als huisvesting, kwaliteit en toegankelijkheid van de zorg, aanwezigheid van scholen. De afgelopen jaren zijn de voorzieningen naar het oordeel van de centrales - via de salamitactiek - steeds verder verschraald.

 

Log in om reacties te plaatsen
Inloggen Registreren

LOGIN MET UW ACCOUNTGEGEVENS

Gebruikersnaam
Wachtwoord

Check overlegdata!

Check de agenda!

Wat betekent die afkorting?

vraagtekens

Vertegenwoordigers

Jef Stassen-100x150

Jacques van Hulsen-100x150

Jef Stassen
REO

Jacques van Hulsen
SOD, AFR, AP, PA

 

 

Ronald-van-Riel-100X150

Peter Wulms-100X150

Ronald van Riel
REO, AP

Peter Wulms
TWAV

 Nummerdor

 

Hanneke Nummerdor
PA

 

Betekenis afkortingen:
AFR -werkgroep algemene & financiële rechtstoestand
AP - werkgroep algemeen personeelsbeleid
PA - werkgroep postactieven
REO - werkgroep reorganisaties
SOD - georganiseerd overleg sector defensie
TWAV - technische werkgroep arbo en veiligheid

 

Sitevizier

Sitevizier is de online nieuwsbrief van de VBM. U kunt zich hier aanmelden.

Deze site maakt gebruik van functionele en analytische cookies.

Ik begrijp het

De Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel VBM

De VBM is er voor:

Defensiemedewerkers

Burgers

MILITAIREN

BURGERS

Reservisten

Postactieven & Veteranen

RESERVISTEN

PA & VETERANEN

Contact

VBM

Bezoekadres: Ametisthorst 20, Den Haag
Postadres: Postbus 93037, 2509 AA Den Haag
Tel. 070-3155111

Voor uitgebreide contactinformatie kijk hier >>>

Ga snel naar:

BBTV Sitevizier
Helpdesk Lid worden