• Informatiepunt Chroom-6
  • Teken die petitie!

Basisbemanningslijst ‘Den Helder’ leidt tot vragen

maandag, 02 augustus 2021 12:44
Basisbemanningslijst ‘Den Helder’ leidt tot vragen

De marine en de bonden hebben op 14 juli gesproken over het nieuw te bouwen Combat Support Ship (CSS) ‘Den Helder’. Het ging tijdens dit overleg vooral over de basisbemanningslijst.

Met het nieuwe CSS wordt onder andere de maritieme bevoorradingscapaciteit (het bevoorraden op zee) weer hersteld. Het maakt de noodzakelijke tweeslag weer mogelijk, zodat de maritieme bevoorradingscapaciteit doorlopend kan worden gegarandeerd. De verwerving van een CSS garandeert die tweeslag, samen met het JSS. Het CSS wordt in Roemenië gebouwd en zal na de proefvaart zelfstandig naar Nederland varen.

 

Het CSS is een nieuw schip met nieuwe technologie en ondersteuning vanaf de wal, wat leidt tot een kleinere bemanning aan boord. De formatieve omvang van de bemanningslijst is vastgesteld op 76 VTE.

 

De bonden hebben gevraagd wat er met de bemanningssamenstelling gebeurt, als het CSS naast de primaire taken (veilig varen, bevoorrading op zee (alleen brandstof en water), zelfverdediging, Damage Control/Fire Fighting en de bedrijfsvoering aan boord) ook andere taken moet uitvoeren (bijvoorbeeld munitie transporteren). De marine heeft geantwoord dat er dan met een ‘klik aan bemanning’ gewerkt zal worden. Dit ‘klik aan’-model wordt op dit moment nog nader uitgewerkt; hier komt CZSK op een ander moment op terug. De bonden hebben aangegeven de opzet van dit model met belangstelling te zullen volgen. Als personeel van andere eenheden (tijdelijk) wordt uitgeleend, kan dat ook personele aspecten met zich meebrengen.

Geen LDA?

De VBM heeft in de vergadering laten weten, dat bij de achterban vraagtekens bestaan over de beoogde samenstelling van de bemanning. Er worden functies gemist. Dit is weliswaar een bedrijfsvoerings-aspect – en daar gaan de bonden normaal gesproken niet over – maar de VBM heeft toch gevraagd hier nog eens naar te kijken. Wat onder andere opvalt, is dat ook op dit schip geen LDA-personeel wordt geplaatst. Dit is wederom een beperking in de plaatsingsmogelijkheid van LDA-personeel. De VBM hoort met regelmaat vanuit de LDA/LDV-groep dat er te weinig operationele plaatsingen zijn. Dit heeft grote impact op het loopbaantraject. Gevolg: er is nagenoeg geen carrièreperspectief meer. CZSK is (wederom) verzocht hier nog eens naar te kijken. CZSK heeft aangegeven dit te doen.

Ook hebben we tijdens de vergadering aangegeven dat de Chef Verzorgende Dienst nu is ingeschaald als SMJR terwijl op andere eenheden dit een AOO-functie betreft. Ten slotte is opgevallen dat de geneeskundige verzorging uit slechts één Chef Ziekenverpleger bestaat.

 

De VBM heeft daarnaast aandacht gevraagd voor mogelijke algemene personele aspecten als gevolg van een (eventuele) buitenlandplaatsing (Roemenië) van een deel van de bemanning. CZSK heeft aangegeven in voorkomend geval de regelgeving te volgen.

 

Het plan kan, met inachtneming van de gemaakte opmerkingen, ter behandeling aan de werkgroep Reorganisaties worden aangeboden. Misschien kan er afgezien worden van verdere behandeling.

Getagged onder css   
Log in om reacties te plaatsen
Inloggen Registreren

LOGIN MET UW ACCOUNTGEGEVENS

Gebruikersnaam
Wachtwoord

Check overlegdata!

Check de agenda!

Wat betekent die afkorting?

vraagtekens

Vertegenwoordigers

Jef Stassen-100x150

Jacques van Hulsen-100x150

Jef Stassen
REO

Jacques van Hulsen
SOD, AFR, AP, PA

 

 

Ronald-van-Riel-100X150

Peter Wulms-100X150

Ronald van Riel
REO, AP

Peter Wulms
TWAV

 Nummerdor

 

Hanneke Nummerdor
PA

 

Betekenis afkortingen:
AFR -werkgroep algemene & financiële rechtstoestand
AP - werkgroep algemeen personeelsbeleid
PA - werkgroep postactieven
REO - werkgroep reorganisaties
SOD - georganiseerd overleg sector defensie
TWAV - technische werkgroep arbo en veiligheid

 

Sitevizier

Sitevizier is de online nieuwsbrief van de VBM. U kunt zich hier aanmelden.

Deze site maakt gebruik van functionele en analytische cookies.

Ik begrijp het

De Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel VBM

De VBM is er voor:

Defensiemedewerkers

Burgers

MILITAIREN

BURGERS

Reservisten

Postactieven & Veteranen

RESERVISTEN

PA & VETERANEN

Contact

VBM

Bezoekadres: Ametisthorst 20, Den Haag
Postadres: Postbus 93037, 2509 AA Den Haag
Tel. 070-3155111

Voor uitgebreide contactinformatie kijk hier >>>

Ga snel naar:

BBTV Sitevizier
Helpdesk Lid worden