• Belastingservice VBM

VBM wint rechtszaak over AOW-gat burgerambtenaar

dinsdag, 24 februari 2015 16:23
VBM wint rechtszaak over AOW-gat burgerambtenaar

Defensie maakt verboden onderscheid op grond van leeftijd. Dat stelt het College voor de Rechten van de Mens. Op 24 februari 2015 bevestigt de (meervoudige kamer van de) rechtbank in Zwolle dit oordeel. Daarom mag Defensie het wachtgeld voor een burgerambtenaar niet stopzetten als deze 65 wordt.

De rechtbank in Zwolle doet de uitspraak in een rechtszaak die was aangespannen door een lid van de Vakbond voor Burger en Militair Defensiepersoneel VBM, gesteund door Wil Louwerse, jurist van de VBM.
Defensie wil de wachtgelduitkering van een burgerambtenaar die is ontslagen tijdens de reorganisaties van de afgelopen jaren stopzetten op het moment dat deze ambtenaar 65 jaar wordt. Dat doet Defensie met een beroep op een artikel uit het Wachtgeldbesluit voor burgerambtenaren (artikel 17, eerste lid, aanhef onder a). Defensie voert daarbij aan dat dit nu eenmaal met de bonden overeengekomen is.
Maar de rechtbank laat geen spaan heel van dit verweer. Ook niet van het argument dat betrokkene – zoals Defensie stelt – toch zelf in zijn inkomsten kan voorzien. De rechtbank stelt dat het College voor de Rechten van de Mens in een eerder oordeel terecht heeft gesteld dat Defensie verboden onderscheid op grond van leeftijd maakt.
Ook het argument van Defensie dat de ABP-pensioenleeftijd op 65 jaar ligt, houdt geen stand. Die is per 1 januari 2015 gekoppeld aan de AOW-leeftijd.
De rechtbank wijst ook op het feit dat de regeling voor rijksambtenaren intussen al is aangepast.
Daarom vernietigt de rechtbank het besluit van Defensie om de wachtgelduitkering van de eiser te stoppen op het moment dat deze 65 jaar wordt. De rechtbank voorziet zelf in de zaak en bepaalt dat de uitkering pas stopt op het moment dat de eiser de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt.
Kortom: een klinkende overwinning voor de juristen van de VBM!
VBM-jurist Wil Louwerse onderstreept in een reactie met name het belang van de uitspraak van het CvdRM. "Het VBM-lid is in het gelijk gesteld omdat de bepaling in het wachtgeldbesluit in strijd is met de Wet gelijke behandeling op grond van leeftijd bij de arbeid (WGBLA) en het Internationale Verdrag inzake Burgerrechten en Politieke Rechten (IVBPR). Het eerdere oordeel van het College voor de Rechten van de Mens is niet afdwingbaar en is daarom ingebracht bij (ook nog lopende) rechtbankprocedures. Het ministerie van Defensie heeft ter zitting betoogd dat voor een wijziging van de rechtspositie instemming van overlegpartners nodig is. De rechtbank negeert dat. Dat is logisch omdat de WGBLA en IVBPR dwingend recht zijn, waarvan je niet mag afwijken bij afspraak of gedogen door overlegpartners."
Tot nu toe was Defensie al drie keer in soortgelijke zaken – aangespannen door andere organisaties dan de VBM -in het gelijk gesteld. Maar in die zaken hebben de rechtshulpverleners nooit het aspect van leeftijdsdiscriminatie aangevoerd, zoals de VBM dat wel heeft gedaan.

Getagged onder AOW    AOWgat    burgerpersoneel    UGM    pensioen    wachtgeld   

7 reacties

 • Reactielink Hoes zondag, 01 maart 2015 11:50 Geplaatst door Hoes

  Wat ben ik blij.....
  Dankje vakbond en alle andere medewerkers die dit hebben aangevochten!
  Ik had 22 maanden te gaan zonder uitkering....pfffffff!

  Rapporteren
 • Reactielink Hofman vrijdag, 27 februari 2015 15:39 Geplaatst door Hofman

  Aangezien MINDEF ongeacht de uitspraken van de rechtbank weigert om de noodzakelijke aanpassingen in de regelgeving uit te voeren en ook al het defensiepersoneel al 5 jaar lang een CAO onthoudt, heb ik weinig vertrouwen in deze werkgever. Dit kabinet houdt koste wat kost aan het immense bezuinigingen pakket om de 3% die Brussel z.g. heeft opgelegd, uit te voeren. Het lukt MINDEF niet om de miljoenen kostende reparatie van het AOW-gat binnen de begroting te bekostigen. Het gaat net zo als bij de reparatie van de WUL . Defensie heeft het geld niet en Dijsselbloem houdt zijn poot stijf. En alles blijft hetzelfde.

  Rapporteren
 • Reactielink van den Hoek donderdag, 26 februari 2015 19:22 Geplaatst door van den Hoek

  Grote klasse VBM!
  Hoe gaat het nu verder? Krijgen alle post-actieve wachtgelders van defensie die de pensioen gerechtigde leeftijd nog niet hebben bereikt nog een nader bericht hierover?

  Rapporteren
 • Reactielink van den Hoek donderdag, 26 februari 2015 19:21 Geplaatst door van den Hoek

  Grote klasse VBM!
  Hoe gaat het nu verder? Krijgen alle post-actieve wachtgelders van defensie die de pensioen gerechtigde leeftijd nog niet hebben bereikt nog een nader bericht hierover?

  Rapporteren
 • Reactielink A. Boender donderdag, 26 februari 2015 19:05 Geplaatst door A. Boender

  Dit is inderdaad goed nieuws. Maar wat betekent dit voor militairen die al met FLO zijn en waarvan de datum waarop zij AOW ontvangen ligt na de datum waarop zij de 65-jarige leeftijd bereiken?

  Rapporteren
 • Reactielink Jack de Ronde donderdag, 26 februari 2015 16:34 Geplaatst door Jack de Ronde

  Inderdaad heel mooi maar wat betekent deze uitspraak voor Defensieambtenaren die al een tijdje met wachtgeld zijn en destijds geen bezwaar tegen de einddatum hebben aangetekend?

  Rapporteren
 • Reactielink Piet Duivestein dinsdag, 24 februari 2015 18:24 Geplaatst door Piet Duivestein

  Prachtig, in dit geval betreft het een burgerambtenaar, bij de vorige zaak bij het CvdRM ging het over een militair. Maar wat is nu concreet het gevolg van deze gewonnen zaken. Gaat Defensie overstag en kan dit item uit de CAO onderhandelingen worden gehaald? en trouwens, hoe staat het met die CAO onderhandelingen?

  Rapporteren
Log in om reacties te plaatsen
Inloggen Registreren

LOGIN MET UW ACCOUNTGEGEVENS

Gebruikersnaam
Wachtwoord

Sitevizier

Sitevizier is de online nieuwsbrief van de VBM. U kunt zich hier aanmelden.

Deze site maakt gebruik van functionele en analytische cookies.

Ik begrijp het

De Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel VBM

De VBM is er voor:

Defensiemedewerkers

Burgers

MILITAIREN

BURGERS

Reservisten

Postactieven & Veteranen

RESERVISTEN

PA & VETERANEN

Contact

VBM

Bezoekadres: Ametisthorst 20, Den Haag
Postadres: Postbus 93037, 2509 AA Den Haag
Tel. 070-3155111

Voor uitgebreide contactinformatie kijk hier >>>

Ga snel naar:

BBTV Sitevizier
Helpdesk Lid worden