• Belastingservice VBM

Nadere informatie over uitspraak AOW-gat militairen

maandag, 10 oktober 2016 16:37
Nadere informatie over uitspraak AOW-gat militairen

Nu de rechtbank in Den Haag uitspraak heeft gedaan over het AOW-gat van militairen met een leeftijdsontslaguitkering (UGM) of met een wachtgeldregeling, is het goed om enige aanvullende informatie te geven. Bij de VBM lopen nog honderden zaken van leden die bezwaar hebben gemaakt en beroep hebben aangetekend.De rechtbank Den Haag heeft vrijdag 6 oktober 2016 in 14 UGM-zaken en 1 Militaire WachtgeldRegeling-zaak uitspraak gedaan. De rechtbank heeft geoordeeld dat sprake is van leeftijdsdiscriminatie en dat de minister van Defensie de UGM-uitkering niet bij de leeftijd van 65 jaar mag beëindigen zonder een ‘rechtens houdbare’ voorziening te treffen.
De rechtbank vindt dat de tegemoetkoming op grond van de Voorlopige voorziening (een bruto AOW-uitkering + vakantiegeld) juridisch gezien niet door de beugel kan, omdat daardoor een te grote inkomensval ontstaat.
De minister is opgedragen om in de betreffende zaken een nieuw besluit te nemen. Verder kan de minister binnen 6 weken hoger beroep instellen bij de Centrale Raad van Beroep (de hoogste bestuursrechter).
De uitspraak geldt alleen voor de betreffende persoon. De minister is juridisch gezien niet gedwongen om het voor alle vergelijkbare gevallen te gaan repareren.

Informatie voor UGM’ers voor wie beroep is ingesteld bij de rechtbank Den Haag
De VBM heeft inmiddels voor honderden UGM’ers beroep ingesteld bij de rechtbank Den Haag. De rechtbank zal in al deze gevallen (individueel) uitspraak gaan doen. Waarschijnlijk zal de rechtbank voorstellen om deze zaken ‘zonder zitting’ af te doen omdat hij zich voldoende acht voorgelicht. Tijdens de zitting van 25 augustus 2016 zijn alle aspecten immers uitgebreid besproken.
Het is niet bekend hoe lang het duurt voordat de rechtbank in alle beroepszaken uitspraak heeft gedaan. Dit zou, in verband met de veelheid aan zaken, enige tijd kunnen duren.
Op het moment dat de uitspraak in uw individuele zaak binnen is, zal Hanneke Nummerdor-Buijs u deze per e-mail toesturen en u nader informeren.

Te hoge bedragen griffierecht in rekening gebracht?
Voor een aantal UGM’ers geldt dat bij de rechtbank een griffierecht van 168 euro is geheven in plaats van het verlaagde griffierecht van 46 euro. Op dit moment heeft de VBM de eerste stortingen inzake het teveel geheven griffierecht van de rechtbank ontvangen. De stortingen zijn gekoppeld aan de naam en het dossiernummer van de UGM'er. Zodra de VBM het bedrag in uw zaak heeft ontvangen, zal de financiële afdeling dit z.s.m. aan u terugboeken.
Getagged onder AOWgat    UGM    wachtgeld   
Log in om reacties te plaatsen
Inloggen Registreren

LOGIN MET UW ACCOUNTGEGEVENS

Gebruikersnaam
Wachtwoord

Sitevizier

Sitevizier is de online nieuwsbrief van de VBM. U kunt zich hier aanmelden.

Deze site maakt gebruik van functionele en analytische cookies.

Ik begrijp het

De Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel VBM

De VBM is er voor:

Defensiemedewerkers

Burgers

MILITAIREN

BURGERS

Reservisten

Postactieven & Veteranen

RESERVISTEN

PA & VETERANEN

Contact

VBM

Bezoekadres: Ametisthorst 20, Den Haag
Postadres: Postbus 93037, 2509 AA Den Haag
Tel. 070-3155111

Voor uitgebreide contactinformatie kijk hier >>>

Ga snel naar:

BBTV Sitevizier
Helpdesk Lid worden