• Belastingservice VBM

De strijd tegen het AOW-gat bij Defensie gaat door

donderdag, 15 december 2016 15:07
De strijd tegen het AOW-gat bij Defensie gaat door

Drie centrales voor defensiepersoneel, waaronder de VBM, roepen de Eerste Kamer op de Defensiebegroting NIET goed te keuren totdat minister van Defensie Hennis-Plasschaert met een daadwerkelijke oplossing komt voor het oplossen van het AOW-gat voor militairen en burgers met een uitkering.

De AFMP/MarVer, de VBM en de officierenbonden zijn volstrekt niét tevreden met de zogenaamde oplossing van de minister. Het netto uitkeren van het AOW-bedrag doet geen recht aan het oordeel dat de rechter dat het stoppen van een uitkering op een willekeurige leeftijd (65 jaar) leeftijdsdiscriminatie (dus onwettig) is.
Zoals wij eerder al aankondigden zijn wij bezig met vervolgstappen om het AOW-gat wél naar behoren op te lossen. Juridische procedures maken daar onderdeel van uit.
De oproep van 15 december aan de Eerste Kamer om niet akkoord te gaan met de Defensiebegroting, is een andere stap die wij gezet hebben.
De strijd gaat dus op alle fronten door.

Lees HIER de brief die de bonden naar de Eerste Kamer hebben gestuurd.

Vragen en antwoorden AOW-gat
Is er nog een politieke oplossing van het AOW-gat mogelijk?
Op dit moment is de besluitvorming in de Tweede Kamer afgerond. De Tweede Kamer wil in meerderheid (VVD en PvdA) op dit moment (december) de uitkeringen niet verlengen totdat u de AOW-gerechtigde leeftijd hebt bereikt. De samenwerkende bonden hebben op 15 december een brief gestuurd naar alle leden van de Eerste Kamer met het verzoek om tegen de Defensiebegroting 2017 te stemmen. Tenzij minister Hennis de toezegging doet dat ze het AOW-gat echt wil oplossen.

Hoe groot is de kans dat de huidige compensatieregeling verbeterd wordt?
De minister heeft van de Tweede Kamer 8 miljoen euro gekregen om de verbeterde compensatieregeling uit te voeren. Wat ons betreft blijft de minister met deze regeling nog steeds discrimineren. Maar het compensatiebedrag wordt hoger in de verbeterde regeling. Was dat bedrag eerst het bruto-AOW-bedrag, dat wordt nu het netto AOW-bedrag.

Zijn de VBM, de AFMP/MarVer en de officierenbonden tegen het voorstel van de minister om de AOW-compensatie te verbeteren?
Ja. Want die bonden willen dat de minister stopt met discrimineren. Daarom houden zij vast aan de eis dat de uitkeringen moeten doorlopen totdat u de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt.

Kan de minister nog terug naar de bestaande compensatieregeling?
In ieder geval zal de minister de 8 miljoen  die ze van de Tweede Kamer heeft gekregen, moeten gebruiken voor een betere AOW-compensatieregeling. De Tweede Kamer heeft het geld specifiek voor dat doel vrijgemaakt (uit een andere begroting gehaald).
Er is nog een reden waarom de minister de verbeterde regeling moet uitvoeren. De rechter is van oordeel dat de gewone compensatieregeling een te grote inbreuk maakt op de inkomenspositie van de uitkeringsgerechtigde militairen en burgers. Daarom heeft iedere rechtbank het ministerie opdracht gegeven om een nieuwe regeling te treffen. Iedereen kan dus met een beroep op die rechterlijke uitspraken op eenvoudige wijze de verbeterde regeling afdwingen. Daarnaast kan men een beroep doen op het gelijkheidsbeginsel omdat de minister al een groot aantal zaken heeft afgehandeld met de verbeterde compensatie.

Hoe staat het met de rechtszaken?
Het ministerie van Defensie heeft bij de rechtszaken die door burgers zijn aangespannen een verbeterde AOW-compensatieregeling aangeboden die uitgaat van netto-compensatie van het AOW-bedrag en van een tegemoetkoming vanwege het ‘naar voren halen’ van het ABP pensioen. Bij de militairen volstaat de minister met het bieden van een netto AOW-compensatie. Op dit moment gaan het militaire pensioen in wanneer de militair de leeftijd van 65 jaar bereikt. De VBM staat op dit moment al leden (burgers en militairen) bij in de procedure gericht tegen de verbeterde compensatie.

Getagged onder AOWgat   
Log in om reacties te plaatsen
Inloggen Registreren

LOGIN MET UW ACCOUNTGEGEVENS

Gebruikersnaam
Wachtwoord

Sitevizier

Sitevizier is de online nieuwsbrief van de VBM. U kunt zich hier aanmelden.

Deze site maakt gebruik van functionele en analytische cookies.

Ik begrijp het

De Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel VBM

De VBM is er voor:

Defensiemedewerkers

Burgers

MILITAIREN

BURGERS

Reservisten

Postactieven & Veteranen

RESERVISTEN

PA & VETERANEN

Contact

VBM

Bezoekadres: Ametisthorst 20, Den Haag
Postadres: Postbus 93037, 2509 AA Den Haag
Tel. 070-3155111

Voor uitgebreide contactinformatie kijk hier >>>

Ga snel naar:

BBTV Sitevizier
Helpdesk Lid worden