• Belastingservice VBM

Open brief aan Minister Hennis over het AOW-gat

donderdag, 30 maart 2017 12:26
Open brief aan Minister Hennis over het AOW-gat

Geachte minister. Tienduizenden defensiemedewerkers hebben of krijgen een AOW-gat. Daar was en is nog steeds veel emotie over. De hele oppositie was voor het 100% dichten van het AOW gat, militairen moeten namelijk verplicht op 65 jarige leeftijd met pensioen. En ook burgermedewerkers met een wachtgelduitkering verdienen géén AOW-gat. Maar u legt, samen met het Kabinet, een aanzienlijk deel van de rekening bij het defensiepersoneel.

U heeft toezeggingen aan de Tweede Kamer gedaan over een aanvulling om het AOW-gat te ‘verzachten’, maar dat is nog steeds niet 100% gedicht. Voormalige defensiemedewerkers houden nog steeds een flink gat in hun portemonnee. U geeft in de Tweede Kamer aan dat uw toezeggingen vooral uit de arbeidsvoorwaardengelden worden betaald. U maakt mooie sier met geld dat is bedoeld voor de arbeidsvoorwaarden van het hele defensiepersoneel. Daar gaan de vakbonden óók over, en u kent ons standpunt. Wij laten werkenden niet nóg meer opdraaien voor het AOW-gat van (oud) defensiemedewerkers. 


Defensie betaalt sinds jaar en dag de RVU, een fiscale boete omdat medewerkers met vroegpensioen gaan. Ten eerste is die boete o.i. onterecht, militairen moéten immers verplicht stoppen met werken. Zij hebben een wettelijk geregelde bijzondere positie. Ten tweede hebben u en uw voorgangers nagelaten ooit wat aan die RVU boete te doen. U gaf in de Tweede Kamer aan dat u hier niks aan kunt veranderen. Dat is een misvatting. Voor Defensie geldt in dit geval hetzelfde als voor een gewone belastingbetalende onderneming. Die kan altijd in bezwaar (en evt. daarna in beroep) als hij het niet eens is met een aanslag. Dit geldt dus ook voor de RVU. Daarnaast kunt u altijd in dialoog met de fiscus over de voorgaande jaren. Kortom, aan de slag dus, want die fiscale boete van pakweg 175 miljoen op jaarbasis kan de defensieorganisatie uitstekend gebruiken om onder meer het AOW-gat wél voor 100% te dichten. 

De financiële nood bij Defensie is immers hoog.


Hoogachtend, 

Jean Debie, voorzitter VBM, mede namens de BBTV

Marc de Natris, duovoorzitter GOV|MHB, mede namens KVMO, NOV, KVNRO en ODB

Anne-Marie Snels, voorzitter AFMP, mede namens de MARVER en FNV Overheid
Getagged onder AOWgat    AOW    arbeidsvoorwaarden   

1 Reactie

  • Reactielink Willem Hylkema donderdag, 04 mei 2017 14:08 Geplaatst door Willem Hylkema

    Op 26 april 2017 heeft de Centrale Raad van Beroep uitspraak gedaan in een aantal zaken van burgerambtenaren van Defensie met een wachtgelduitkering op grond van het Sociaal Beleidskader 2004 die worden geconfronteerd met een AOW-gat. Eén van de uitkomsten is dat waar het nodig is het verstrekken van een aanvulling tot 90% van hetgeen men zou hebben gehad als de AOW-leeftijd niet zou zijn verhoogd. Een met 10% verlaagd pensioen is voor iedereen een forse aderlating en betekent op jaarbasis een verlaging van een paar duizend euro. Een van de redenen is de argumentatie dat doorbetaling van het wachtgeld immers betekent dat de betroffen burgers in ieder geval vanaf het bereiken van de verhoogde AOW-leeftijd er netto aanmerkelijk op vooruit zouden gaan ten opzichte van de oude situatie, toen de AOW-leeftijd nog 65 jaar was. Dat mag dus niet. Cynisch is wel dat Defensie nooit problemen heeft gehad met het achterstellen van de salarissen van burgerambtenaren ten opzichte van rijksambtenaren. Deze ongelijkheid is nooit rechtgetrokken. Zie hiervoor onder andere https://www.kvmo.nl/media/k2/attachments/marineblad_feb08_volledig.pdf

    Rapporteren
Log in om reacties te plaatsen
Inloggen Registreren

LOGIN MET UW ACCOUNTGEGEVENS

Gebruikersnaam
Wachtwoord

Sitevizier

Sitevizier is de online nieuwsbrief van de VBM. U kunt zich hier aanmelden.

Deze site maakt gebruik van functionele en analytische cookies.

Ik begrijp het

De Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel VBM

De VBM is er voor:

Defensiemedewerkers

Burgers

MILITAIREN

BURGERS

Reservisten

Postactieven & Veteranen

RESERVISTEN

PA & VETERANEN

Contact

VBM

Bezoekadres: Ametisthorst 20, Den Haag
Postadres: Postbus 93037, 2509 AA Den Haag
Tel. 070-3155111

Voor uitgebreide contactinformatie kijk hier >>>

Ga snel naar:

BBTV Sitevizier
Helpdesk Lid worden