Kans op pensioenkorting in 2020 stuk kleiner

woensdag, 20 november 2019 21:37
Kans op pensioenkorting in 2020 stuk kleiner

Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft zijn voorstel, waarmee pensioenkortingen voor de meeste pensioenfondsen waarschijnlijk worden voorkomen, naar de Tweede Kamer gestuurd. Onder andere de centrale van overheidspersoneel het Ambtenarencentrum, waarbij de VBM is aangesloten, heeft druk op de minister uitgeoefend om dit te doen. Minister Koolmees wil de pensioenregels, onder bepaalde voorwaarden, voor een termijn van één jaar versoepelen. Donderdag 21 november bespreekt hij het voorstel in de Kamer.

 

De regeling die Koolmees voorstelt geldt alleen voor fondsen met een dekkingsgraad van ten minste 90%. Op 31 oktober was de dekkingsgraad bij ABP 93,2%.

Fondsen die gebruik maken van de soepeler regeling zullen ook moeten verantwoorden, waarom een keuze voor de regeling evenwichtig is voor alle (generaties) deelnemers

Koolmees hanteert de termijn van één jaar, zodat in dat jaar (2020) de tijd kan worden genomen voor het uitwerken van het pensioenakkoord uit 2019. Het streven is om dit voor de zomer van 2020 gereed te hebben.

In zijn brief aan de Kamer schrijft Koolmees: “De uitwerking van het pensioenakkoord heeft de hoogste prioriteit. Rust en stabiliteit zijn nodig om dat de komende periode goed te doen. Om die reden krijgen pensioenfondsen die in problemen verkeren onder voorwaarden langer de tijd om te voldoen aan de gestelde financiële eisen. Kortingen zijn daarmee volgend jaar naar verwachting voor een groot deel van de baan.”

Maar dit is pas definitief als de dekkingsgraad op 31 december 2019 nog steeds minimaal 90 % is.

De regeling van Koolmees biedt op korte termijn (waarschijnlijk) even rust. Of er voor de lange termijn een oplossing te verwachten is, wordt uit deze brief niet duidelijk. Minister Koolmees is bijvoorbeeld niet bereid de rekenrente aan te passen. Hij schrijft: “Ik zie het aanpassen van de rekenrente niet als een oplossing voor dit probleem; de aanpassing zal juist een groter probleem creëren. Verhoging van de rekenrente betekent immers dat we rendementen waarvan we niet weten of we ze zullen behalen nu al uitdelen.” Let wel, de minister heeft het over een rekenrente van 0,6 %. Pensioenfondsen hebben nooit met zulke lage rentes hoeven rekenen. ABP behaalt een gemiddeld rendement van ruim het tienvoudige.

Ook zoekt de minister de oorzaak van de problemen hoofdzakelijk in de “slechte financiële positie” van de pensioenfondsen. Dit terwijl ABP in 10 jaar tijd zijn vermogen heeft zien verdubbelen tot 456 miljard euro.

Getagged onder pensioenverlaging    pensioen    ABP    koolmees   
Log in om reacties te plaatsen
Inloggen Registreren

LOGIN MET UW ACCOUNTGEGEVENS

Gebruikersnaam
Wachtwoord

Stel een vraag

help

 

VBM en BBTV Personeelsvoordeelwinkel

a4 nl voordelig fietsend het voorjaar in

Sitevizier

Sitevizier is de online nieuwsbrief van de VBM. U kunt zich hier aanmelden.

Deze site maakt gebruik van functionele en analytische cookies.

Ik begrijp het

De Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel VBM

De VBM is er voor:

Defensiemedewerkers

Burgers

MILITAIREN

BURGERS

Reservisten

Postactieven & Veteranen

RESERVISTEN

PA & VETERANEN

Contact

VBM

Bezoekadres: Ametisthorst 20, Den Haag
Postadres: Postbus 93037, 2509 AA Den Haag
Tel. 070-3155111

Voor uitgebreide contactinformatie kijk hier >>>

Ga snel naar:

BBTV Sitevizier
Helpdesk Lid worden