• Belastingservice VBM

Soepeler spelregels met oog op nieuw pensioenstelsel

woensdag, 30 september 2020 14:21
Soepeler spelregels met oog op nieuw pensioenstelsel

Het voorkomen van onnodige pensioenkortingen en onnodige premiestijgingen. Zowel vakbonden als werkgeversorganisaties hebben daar de afgelopen periode bij minister Koolmees van Sociale Zaken op aangedrongen. De minister kondigde eerder al aan dat de vrijstellingsregeling voor pensioenfondsen, waarmee kortingen in 2020 konden worden voorkomen, ook in 2021 zal gelden. Maar daarna is het zaak om de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel zo soepel mogelijk te laten verlopen, zonder onnodige kortingen of onnodige premiestijgingen.


De overgang naar het nieuwe pensioenstelsel vindt plaatst in de periode 2022-2026. In het nieuwe stelsel gelden andere buffereisen en andere regels voor het verdelen van financiële mee- en tegenvallers. Ook heeft de premie een andere rol en worden rendementen bepalender.

Als pensioenfondsen zich in de overgangsperiode moeten houden aan de huidige spelregels (het huidige financieel toetsingskader), dan kan het zijn dat die spelregels een pensioenkorting of een grote premieverhoging noodzakelijk maken, terwijl die noodzaak er in het nieuwe stelsel niet zou zijn.

Zowel de minister als de sociale partners willen dat voorkomen. Daarom is afgesproken om een ingroeipad naar het nieuwe stelsel te creëren, waarbij het geldende financiële toetsingskader wordt aangepast.

Dat betekent uiteraard niet dat alle pensioenverlagingen van de baan zijn. Ook in het nieuwe stelsel en ook in de overgangsperiode kunnen pensioenen gekort worden, als dat noodzakelijk is. Koolmees wil voor het einde van het jaar duidelijkheid hebben over de exacte overgangsregels.

Volgend jaar

Voor 2021 geldt opnieuw de vrijstellingsregeling. Door de coronacrisis is de financiële positie van veel pensioenfondsen verslechterd. De gemiddelde dekkingsgraad van pensioenfondsen in Nederland is 95,4%. De dekkingsgraad van ABP was op 31 augustus 88,1%. (Tegenover een vermogen van 462 miljard staan verplichtingen van 524 miljard, berekend met een rekenrente van 0,3%.)

Die dekkingsgraad moet op 31 december gestegen zijn naar minimaal 90% om gebruik te kunnen maken van de vrijstellingsregeling. Is de dekkingsgraad lager, dan volgt een korting. ABP zit dus momenteel in de gevarenzone.

Getagged onder pensioenakkoord    Financieel Toetsingskader   

1 Reactie

  • Reactielink K. maandag, 16 november 2020 15:18 Geplaatst door K.

    Ik vind het onbegrijpelijk dat de regering (tot nu toe) niets doet aan de (te) lage dekkingsgraad van het ABP, waardoor de deelnemers mogelijk een verhoging van de premie voor hun kiezen krijgen of zelfs worden gekort op hun pensioenuitkering.
    Als de regering te weinig geld in kas heeft wordt er een wet gemaakt/aangenomen om het tekort op de rijksbegroting te dichten, dit door geld uit de kas van het ABP te halen (uitnamewetten jaren 80).
    Het afgelopen jaar vliegen de miljardensteun voor bedrijven de staatskas uit. Nu het ABP in moeilijkheden verkeerd lijkt het mij niet meer dan redelijk/noodzakelijk dat de regering het ABP gaat ondersteunen door het geld wat het ABP heeft misgelopen door de uitnamewetten geheel of gedeeltelijk in de kas van het ABP terugstort. Hierdoor kan mijns inziens de gevreesde pensioenkortingen en/of premieverhogingen worden voorkomen.

    Rapporteren
Log in om reacties te plaatsen
Inloggen Registreren

LOGIN MET UW ACCOUNTGEGEVENS

Gebruikersnaam
Wachtwoord

Stel een vraag

help

 

Sitevizier

Sitevizier is de online nieuwsbrief van de VBM. U kunt zich hier aanmelden.

Deze site maakt gebruik van functionele en analytische cookies.

Ik begrijp het

De Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel VBM

De VBM is er voor:

Defensiemedewerkers

Burgers

MILITAIREN

BURGERS

Reservisten

Postactieven & Veteranen

RESERVISTEN

PA & VETERANEN

Contact

VBM

Bezoekadres: Ametisthorst 20, Den Haag
Postadres: Postbus 93037, 2509 AA Den Haag
Tel. 070-3155111

Voor uitgebreide contactinformatie kijk hier >>>

Ga snel naar:

BBTV Sitevizier
Helpdesk Lid worden