• Actie bij Defensie
  • Download de VBM-app

Koninklijke Onderscheiding voor Felix Bakker

maandag, 20 augustus 2012 09:39
Koninklijke Onderscheiding voor Felix Bakker

Felix Bakker (86 jaar) heeft op 18 augustus uit handen van de staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten-Hyllner (VWS) de versierselen ontvangen die horen bij de rang van ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Bakker, lid van de VBM, voormalig marinier en medewerker van de Marine Inlichtingendienst (MARID), verliet als LTZVK2OC de dienst. Hij ontving zijn onderscheiding voor zijn jarenlange en veelzijdige bijdragen aan het werk van de Stichting Herdenking Birma-Siam Spoorweg en Pakan Baroe Spoorweg.

Bakker werd op 16 jarige leeftijd marinier. Hij nam deel aan de gevechten op Oost-Java in 1942. Hij werd krijgsgevangen gemaakt en als één van de jongste gevangenen naar Birma getransporteerd, waar hij moest werken aan de Birma-Siamspoorweg, ook wel bekend als de Dodenspoorweg vanwege het groot aantal gevangenen dat de dwangarbeid en de onmenselijke omstandigheden niet overleefde.

De 2.800 Nederlandse slachtoffers worden elk jaar bij het monument op landgoed Bronbeek herdacht. Op 18 augustus van dit jaar was het de 45e keer dat een groot aantal oud-krijgsgevangenen voor een reünie bij elkaar kwam.

Bakker is een veelgevraagd spreker en gastdocent op scholen. Hij schreef een groot aantal artikelen, gaf interviews, werkte mee aan documentaires en boeken. Gedurende meer dan tien jaar stelt hij als ervaringsdeskundige zijn kennis van en ervaringen in de Tweede Wereldoorlog in Zuidoost-Azië op verschillende manieren ten dienste van een groot publiek, omdat hij van mening is dat de naoorlogse generaties slecht geinformeerd zijn over die periode.

Zijn missie is: wegnemen van onduidelijkheid en onbegrip bij met name jongeren, streven naar verzoening en vergevingsgezindheid en op die wijze bijdragen aan een tolerantere samenleving.

Ondanks zijn hoge leeftijd en zijn steeds slechter wordende gezichtsvermogen levert de heer Bakker tot op de dag van vandaag een substantiële bijdrage aan de publieksvoorlichting over de Tweede Wereldoorlog.

In haar toespraak tot de decorandus roemde Veldhuijzen van Zanten-Hyllner de kracht waarmee Bakker de ontberingen van de ridderonfelixbakkerenveldhuijzenvanzanten-hyllnervwskrijgsgevangenschap heeft doorstaan. Ontberingen - onvoldoende voedsel, geen medicijnen, lange werkdagen blootgesteld aan de tropische weersomstandigheden, vernederingen, lijfstraffen - waarvan je volgens haar wakker ligt als je gelezen hebt hoe groot ze waren. Veldhuijzen van Zanten-Hyllner weet dat Felix Bakker de gruwelijkheden in zijn verhalen nooit benadrukt. Dit omdat je volgens Bakker je tocht niet kunt voorstellen hoe erg het was. Maar er is bij u geen wrok. Alleen vergeving en mededogen. En u hebt de kracht gevonden om de geschiedenis van de spoorwegveteranen op een bijzonder liefdevolle manier te vertellen, onder andere op scholen. Ga daar alstublieft mee door!

Op de foto: Felix Bakker (l.) in gesprek met staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten-Hyllner (r.) na de ontvangst van de onderscheiding.

Log in om reacties te plaatsen
Inloggen Registreren

LOGIN MET UW ACCOUNTGEGEVENS

Gebruikersnaam
Wachtwoord

Sitevizier

Sitevizier is de online nieuwsbrief van de VBM. U kunt zich hier aanmelden.

Deze site maakt gebruik van functionele en analytische cookies.

Ik begrijp het

De Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel VBM

De VBM is er voor:

Defensiemedewerkers

Burgers

MILITAIREN

BURGERS

Reservisten

Postactieven & Veteranen

RESERVISTEN

PA & VETERANEN

Contact

VBM

Bezoekadres: Ametisthorst 20, Den Haag
Postadres: Postbus 93037, 2509 AA Den Haag
Tel. 070-3155111

Voor uitgebreide contactinformatie kijk hier >>>

Ga snel naar:

BBTV Sitevizier
Helpdesk Lid worden