Natres verboden gebied voor bewakers

woensdag, 02 juli 2014 00:00
Natres verboden gebied voor bewakers

Burgers en militairen in dienst van de Defensie Beveiligings- en Bewakings Organisatie DBBO mogen niet zo maar een nevenfunctie aanpakken. Tot verbazing van de VBM hoort daar ook een functie als reservemilitair, in het bijzonder Natres-militair bij.

Militairen en burgers bij Defensie zijn verplicht om hun nevenwerkzaamheden bij de werkgever te melden. Dat moet als die werkzaamheden 'raken aan het dienstbelang en in verband staan met de functievervulling'.
Volgens een intern voorschrift van DBBO moeten bewakers bij Defensie hun nevenwerkzaamheden in de beveiligingssector daarom altijd melden. Bij dat werk bestaat het risico op onvoldoende beschikbaarheid voor de functie (oververmoeidheid) of belangverstrengeling.
Dat hoeft niet altijd tot een verbod op de nevenwerkzaamheid te leiden. 'Aan het werken als beveiligingsbeambte in een winkel kleeft een ander risico dan werken als portier bij een horeca gelegenheid ...', zo staat in het voorschrift.
Als de nevenfunctie eenmaal is gemeld, moet Beveiligingsfunctionaris (BF) van DBBO de melding beoordelen. BF bekijkt allereerst of de nevenfunctie de melder niet al te zeer belast. Vervolgens is een nevenfunctie als vertegenwoordiger of werknemer van een bedrijf dat zaken doet met Defensie uit den boze. En je mag – zo staat onder het derde aandachtspunt - geen functie als reservemilitair c.q. Natres uitvoeren. Want dit kan leiden tot 'belangen verstrengeling'.
De VBM vindt dit een zwak argument. Het kan hooguit leiden tot een discussie tussen 2 commandanten over de vraag op welke plek zij de ene persoon die bewaker, reservemilitair c.q. Natres-militair is, zullen inzetten. Daarbij gaat het vooral om de vraag op welke plek iemand het hardste nodig is uit beveiligingsoogpunt. Dus daar valt wel uit te komen.

Getagged onder Natres    DBBO   
Log in om reacties te plaatsen
Inloggen Registreren

LOGIN MET UW ACCOUNTGEGEVENS

Gebruikersnaam
Wachtwoord

Verkiezingen Medezeggenschap

 

Stel een vraag

help

 

Trivizier

Trivizier 2020-07

Sitevizier

Sitevizier is de online nieuwsbrief van de VBM. U kunt zich hier aanmelden.

Deze site maakt gebruik van functionele en analytische cookies.

Ik begrijp het

De Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel VBM

De VBM is er voor:

Defensiemedewerkers

Burgers

MILITAIREN

BURGERS

Reservisten

Postactieven & Veteranen

RESERVISTEN

PA & VETERANEN

Contact

VBM

Bezoekadres: Ametisthorst 20, Den Haag
Postadres: Postbus 93037, 2509 AA Den Haag
Tel. 070-3155111

Voor uitgebreide contactinformatie kijk hier >>>

Ga snel naar:

BBTV Sitevizier
Helpdesk Lid worden