Geen vrolijke boodschap …

woensdag, 28 januari 2015 10:14
Geen vrolijke boodschap …

Een vrolijke boodschap was het niet, die ABP-bestuurder Jac Kragt en VBM-voorzitter Jean Debie op 20 januari te vertellen hadden tijdens de pensioenvoorlichting in de Dukdalf te Den Helder.Toch kregen ze na afloop van de presentatie de handen op elkaar van een groot aantal van de 185 aanwezigen, voor hun poging om zo goed mogelijk uitleg te geven over alle ontwikkeling en tevens enkele misverstanden uit de weg te ruimen.

De pensioenvoorlichting werd door de VBM georganiseerd op verzoek van VBM-lid Willem Koomen (85). Niet alleen bij kaptmarns b.d. Koomen, maar ook bij vele anderen heerst onvrede over het feit dat de koopkracht van de pensioenen die zij ontvangen in de loop der jaren is afgenomen. Zij vragen zich bijvoorbeeld af hoe het kan dat er niet geïndexeerd wordt, terwijl het vermogen van ABP meer dan 300 miljard bedraagt.

Tevens bleken er veel misverstanden te bestaan, bijvoorbeeld dat de VBM als eerste “getekend” zou hebben voor het nieuwe Financieel Toetsingskader. Terwijl de VBM daar juist een groot tegenstander van was. Ondanks de lobby die onder andere de VBM gevoerd heeft, hebben de Tweede en Eerste Kamer eind 2014 ingestemd met het nieuwe Financieel Toetsingskader. Een van de gevolgen daarvan is, dat het ABP (en andere pensioenfondsen) pas volledig mogen indexeren bij een dekkingsgraad van 135 %. Zit de dekkingsgraad tussen de 110 en 135 %, dan is alleen een gedeeltelijke indexatie mogelijk.

Onder een aantal gepensioneerden bleek de vrees te bestaan dat, wanneer militairen overstappen van het eindloonstelsel naar een middelloonstelsel, hun huidige pensioen drastisch zal dalen omdat het opeens op hun middelloon (gemiddelde loon) gebaseerd zal worden in plaats van op hun eindloon. Dit is uiteraard niet het geval. Opgebouwde rechten blijven gewoon staan. Dit geldt ook voor actief dienenden.

Jean Debie en Jac Kragt konden een aantal misverstanden ophelderen, maar niet de financiële problemen wegnemen. “Ik realiseer me dat er heel veel ontevredenheid is” zegt Jean Debie in zijn slotwoord. “Als je pensioen sinds 2008 niet meer is geïndexeerd, word je boos. Daar heb ik alle begrip voor. Maar het is ook belangrijk om inzicht te krijgen, hoe dat nu werkt en welke invloed een vakbond heeft en wanneer je afhankelijk bent van de grillen van de Eerste en Tweede Kamer.”

In Trivizier 2015-3 (verschijnt op 28 februari) leest u meer over dit onderwerp.
Getagged onder pensioen    ABP   
Log in om reacties te plaatsen
Inloggen Registreren

LOGIN MET UW ACCOUNTGEGEVENS

Gebruikersnaam
Wachtwoord

Deze site maakt gebruik van functionele en analytische cookies.

Ik begrijp het

De Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel VBM

De VBM is er voor:

Defensiemedewerkers

Burgers

MILITAIREN

BURGERS

Reservisten

Postactieven & Veteranen

RESERVISTEN

PA & VETERANEN

Contact

VBM

Bezoekadres: Ametisthorst 20, Den Haag
Postadres: Postbus 93037, 2509 AA Den Haag
Tel. 070-3155111

Voor uitgebreide contactinformatie kijk hier >>>

Ga snel naar:

BBTV Sitevizier
Helpdesk Lid worden