Veel van onze leden genieten van hun ‘(pre-)gepensioneerde leven’ op het zonnige Curaçao. Sommigen hebben nog lijfrentepolissen in Nederland lopen, waarvan de einddatum nadert. Als zo’n lijfrentepolis de einddatum bereikt, dan heeft de polishouder twee opties: laten uitkeren of de polis voortzetten. Meestal vormt het feit dat de polishouder in het buitenland/op Curaçao woont een probleem en kan de polis niet worden voortgezet. Dan is uitkeren van de polis de enige optie. Maar de verzekeringsmaatschappijen zijn aansprakelijk tegenover de Belastingdienst over de manier waarop de polis tot uitkering komt. Met andere woorden; ze moeten ervoor zorgen dat ze voldoende belasting op de uitkering inhouden. Des te meer omdat de polishouder in het buitenland woont: de Belastingdienst wil geen belasting onder de Curaçaose zon mislopen.

Tekst: VBM-fiscalist Luminita Ligtenberg

 

De verzekeringsmaatschappijen sturen de nodige informatie over de uitkering of voortzetting van deze lijfrentepolissen via de post naar de polishouder. De ervaring leert dat de post niet tijdig aankomt of soms zelfs helemaal niet. Met als gevolg dat de polishouder niet tijdig op de berichten van de verzekeringsmaatschappij(en) kan reageren. Vaak is de einddatum van de polis bereikt en valt er niets meer te kiezen: de polis moet dan tot uitkering komen (afkoop).

‘De polishouder krijgt slechts 28% uitgekeerd’

Maar dan komt de aansprakelijkheid van de verzekeringsmaatschappij om de hoek kijken, want ze moeten 72% (hoogste belastingtarief + revisierente) van de uitkering vasthouden, voor de eventuele belastingclaim(s). De polishouder krijgt dan slechts 28% uitgekeerd. Om de resterende 72% bij de verzekeringsmaatschappij(en) te deblokkeren, moet de polishouder bewijzen dat hij/zij de wettelijke belasting over de uitkering heeft afgedragen. Hoe kan hij/zij dat doen? Door belastingaangifte in Nederland in te dienen en de vrijgevallen lijfrente erin te verwerken.

Maar daarmee is het probleem nog niet opgelost. Waarom niet? Omdat een belastingaangifte van een inwoner van Curaçao onder het belastingverdrag tussen Nederland en Curaçao valt. Conform dit verdrag worden bepaalde inkomsten niet in Nederland belast. Een uitkering zoals hierboven omschreven wordt niet in Nederland belast en vormt ook geen grondslag voor de revisierente. De polishouder kan dus nooit bewijzen dat hij/zij voldoende belasting over zijn/haar uitkering heeft afgedragen, om de resterende 72% van zijn/haar polis te mogen ontvangen.

De aanhouder wint

Het lijkt een gecompliceerde, vicieuze cirkel, maar die kan gelukkig wel doorbroken worden. Hiervoor heb je wel de medewerking van de Belastingdienst nodig, want die moet de verzekeringsmaatschappij schriftelijk van de aansprakelijkheid vrijwaren.

Zo’n traject duurt best lang, maar de aanhouder wint. We hebben reeds een aantal van deze casussen opgelost. De laatste die we hebben opgelost betrof een pensionado van wie 72% van zijn uitkering al 3 jaar bij Avero Achmea geblokkeerd was, toen hij bij ons in de lucht kwam. We hebben zijn uitkering in 2 maanden gedeblokkeerd. Deze casus ging vrij snel, want voor anderen hebben we best wat maanden moeten aanhouden. Maar nogmaals, de aanhouder wint, niet de Belastingdienst😊

Tags