Militairen die in 2014 in dienst waren, hebben in 2014 ten onrechte premie VUT-equivalent betaald. Die krijgen ze terug. Dit heeft nog een gevolg: Defensie gaat met terugwerkende kracht een deel van de WUL-compensatie herstellen. Dat gaat begin 2019 gebeuren.

Militairen betaalden van 1995 tot 2015 premie VUT-equivalent. Dit was een solidariteitsheffing die militairen moesten betalen op basis van een wet.
Defensie en de bonden hebben in 2015 besloten de premie VUT-equivalent te stoppen. Nu is gebleken dat deze inhouding al in 2014 had moeten worden gestopt omdat toen de betaling van de FPU-premie (de opvolger van de VUT-premie) door burgers werd afgeschaft. Dit zal alsnog gebeuren en dat betekent dat militairen die in 2014 in dienst waren, hun ingehouden VUT-equivalent premie terugkrijgen.
Doordat de premie VUT-equivalent is gestopt, is ook een deel van de WUL-compensatie weggevallen. Dit komt doordat de militair voor een deel van de effecten van de WUL tegemoet werd gekomen door de VUT-equivalent premie te verlagen. Defensie gaat dat met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2015 herstellen. Ook de militairen die inmiddels uit dienst zijn, ontvangen nog een nabetaling voor zover zij enig jaar van 2015 tot en met 2018 in dienst waren.
“Ja, het is ingewikkeld”, erkent overste Paul Eijkelenkamp. “Maar het ging wel om besteedbaar inkomen en ook om het gelijkheidsbeginsel: militairen en burgers werden niet gelijk behandeld bij die VUT-equivalente premie. Burgers hoefden vanaf 2014 geen VUT-premie meer te betalen – de VUT bestond immers niet meer – maar het equivalent voor militairen nog wel? De uitspraak van de rechter had ik dus wel verwacht.”
De overste is al een tijd bezig met het dossier, daarbij gesteund door een jurist van de VBM en boekt nu resultaat. Nadat de hoogste bestuursrechter hem gelijk heeft gegeven, voert Defensie de uitspraak netjes uit
In een reactie zegt VBM-voorzitter Jean Debie: “Het lijkt er sterk op dat Defensie de laatste tijd met allerlei ‘genereuze’ gebaren goede sier wil maken. Ook nu weer. Maar ik begrijp niet waarom in het verleden niets kon, gerechtvaardigde wensen werden afgewezen, niet bespreekbaar waren. Ik vraag me af wat de defensiemedewerkers hadden gevonden van een arbeidsvoorwaardenresultaat waar de genereuze gift van nu in had gezeten. Een van de manieren om te laten zien dat je de gevoelens van de medewerkers snapt en daar iets mee doet was het zetten van een stap in het VUT-equivalent/WUL-dossier. Als je als organisatie niet doorhebt dat hier heel veel frustratie en pijn inzit, dan is er echt iets mis.”
In een bredere context betreurt de VBM het dat steeds weer opnieuw blijkt dat rechterlijke uitspraken nodig zijn om Defensie in beweging te krijgen. Dat is gebleken bij het AOW-gat dossier, het dossier ongelijke behandeling van de ongehuwde. Nu is het weer de rechter in het VUT equivalent/WUL-dossier.