De internationale situatie vraagt om een goed toegeruste krijgsmacht voor een veilig Europa en een krachtige NAVO. Dat zei koning Willem-Alexander in zijn troonrede, uitgesproken op dinsdag 20 september 2022.

“Eens te meer blijkt dat voor Nederland de EU, de NAVO en de VN de ankers zijn van het buitenlands en veiligheidsbeleid", sprak de koning. "Het kabinet heeft de voorgenomen extra investeringen in Defensie met brede parlementaire steun kunnen versnellen en verhogen. Dat is nodig nu verschillende landen streven naar een wereld waarin het recht van de sterkste geldt. In dat wereldbeeld worden democratie, soevereiniteit en vrijheid uitgehold. Daartegen moet Nederland samen met zijn internationale partners een dam opwerpen. Dat vraagt om een goed toegeruste krijgsmacht voor een veilig Europa en een krachtige NAVO. Het vraagt een doelgerichte, democratische en zelfbewuste Europese Unie, die een grotere rol pakt op het wereldtoneel. En het vraagt van Nederland dat het zijn bredere internationale verantwoordelijkheid blijft nemen.”

Miljoenennota

In de miljoenennota 2023 wordt bevestigd dat Nederland toegroeit naar de NAVO-norm van 2% van het Bruto Binnenlands Product (bbp). In 2022 gaf Nederland 1,47% van het bbp uit aan Defensie. Op basis van de huidige CPB-ramingen stijgt het percentage defensieuitgaven in 2024 en 2025 naar 2,02%. Nederland voldoet daarmee aan de NAVO-norm van 2% in 2024 en 2025, maar zakt daarna weer terug naar 1.89%.

Het Europees NAVO-gemiddelde komt in 2024 uit op 1,94% en gelet op de recente ontwikkelingen in Oekraïne en de stijgende defensie-uitgaven van NAVO-bondgenoten is de verwachting dat dit percentage de komende periode doorstijgt.

Investeringsquote

In 2023 stijgt de (5-jaarsgemiddelde) investeringsquote verder tot 26,2%, waarmee Defensie voldoet aan de NAVO-richtlijn dat minimaal 20% van de uitgaven bestemd is voor vervanging van materieel en gerelateerd onderzoek.

Algemene koopkrachtmaatregelen

Het minimumloon gaat in 2023 met 10% omhoog. De AOW en arbeidsgerelateerde uitkeringen stijgen mee. Om te zorgen dat mensen meer inkomen overhouden uit hun werk worden de lasten op arbeid structureel verlaagd. Het 1e tarief van de inkomstenbelasting gaat omlaag en de arbeidskorting omhoog. Op deze manier worden ook middeninkomens ondersteund. 

Zoals eerder uitgelekt, komt er een tijdelijk maximum op de gas- en elektratarieven om de energierekening behapbaar te houden. Voor de meest kwetsbare huishoudens komt er een energietoeslag en worden de zorgtoeslag, huurtoeslag en het kindgebonden budget verhoogd.