FRISC: niet gezond voor lijf en leden

vrijdag, 01 mei 2015 11:09
FRISC: niet gezond voor lijf en leden

De VBM gaat aandacht vragen voor de gezondheidsrisico's van militairen van de marine die zijn aangewezen als bestuurders van de FRISC (Fast Raiding Interceptor and Special Forces Craft). Tijdens een werkbezoek op Aruba in april krijgen VBM-voorzitter Jean Debie en Jef Stassen informatie over de zorgen die er leven.


Het gaat met name om de vaste 'bemanning': de navigator en bestuurder van de boot.
Door de specifieke golfslag rondom Aruba en Curaçao worden zij, als ze buitengaats zijn met de FRISC, blootgesteld aan zeer grote schokken en g-krachten.
De belasting op het lichaam (nek en rug) bij het besturen van de FRISC is zo groot dat volgens de VBM aanpassing/vervanging van de stoel (betere schokbestendigheid) noodzakelijk is.
Tijdens het varen draagt de militair de normale militaire helm en ook dit leidt tot lichamelijke problemen omdat deze voor dit soort werkzaamheden te zwaar is.
De commandant van het bootpeloton probeert maatregelen te nemen. Omdat benodigde ervaringscijfers ontbreken heeft de commandant van het bootpeloton een aanvang gemaakt met het verzamelen daarvan. Ook houdt hij rekening met de operationele inzet van personeel en probeert men binnen het peloton te komen tot een evenwichtig vaarrooster zodat personeel tussen de vaartochten de gelegenheid krijgt de benodigde rust te nemen. Daarnaast krijgen de militairen fysieke training ter voorbereiding op de uitoefening van hun functie.
Maar het is de vraag of je op die manier lichamelijke schade kunt voorkomen.
De bevindingen van het peloton zijn in de lijn gerapporteerd, maar dat heeft nog niet geleid tot de gewenste verbeteringen.
Stassen en Debie hebben dit onderwerp onder de aandacht gebracht van de medezeggenschapscommissie Savaneta. Deze commissie kan dit issue op basis van artikel 29 van het Besluit Medezeggenschap Defensie (aangelegenheden op het gebied van de veiligheid, de gezondheid en het welzijn in verband met de arbeid bij de diensteenheid) met het hoofd van diensteenheid (HDE) bespreken. Ook vindt de VBM dat de marine met spoed dit arbo-technische probleem moet oplossen en vraagt daarvoor onder meer aandacht in de technische werkgroep arbeidsomstandigheden en veiligheid.
De gebruikers stellen voor om betere stoelen (voorzien van betere vering) en helmen geschikt voor gebruik aan boord van de FRISC aan te schaffen.

Meer berichten over het bezoek aan de West in de Trivizier van mei 2015.


Getagged onder FRISC    aruba    Arbo   
Log in om reacties te plaatsen
Inloggen Registreren

LOGIN MET UW ACCOUNTGEGEVENS

Gebruikersnaam
Wachtwoord

Deze site maakt gebruik van functionele en analytische cookies.

Ik begrijp het

De Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel VBM

De VBM is er voor:

Defensiemedewerkers

Burgers

MILITAIREN

BURGERS

Reservisten

Postactieven & Veteranen

RESERVISTEN

PA & VETERANEN

Contact

VBM

Bezoekadres: Ametisthorst 20, Den Haag
Postadres: Postbus 93037, 2509 AA Den Haag
Tel. 070-3155111

Voor uitgebreide contactinformatie kijk hier >>>

Ga snel naar:

BBTV Sitevizier
Helpdesk Lid worden