Wij ontvangen meerdere e-mails met als gemeenschappelijk onderwerp: ‘vergeten generatie’ of ‘vergeten groep’. Afzenders geven aan dat zij behoren tot een generatie, een groep die niet meer, (zoals de generatie voor hen) voor hun 55ste de dienst met functioneel leeftijdsontslag kan verlaten en geen gebruik kan maken van de verruiming van het inverdienen, zoals de generatie na hen dat wel kan.

 Foto: Eva Klijn/MCD

Op basis van ons beschikbare gegevens zoals rang en leeftijd, alsmede de aanname dat er sprake is van een zeer divers ‘operationeel leven’ (uitzendingen, vaarperiodes, oefeningen), kunnen we concluderen dat de groep zeer divers is. Dat geldt overigens ook voor de generatie, die de vergeten generatie opvolgt. Of er verschillen zijn, hoe groot deze zijn en of deze onacceptabel groot zijn, varieert en is afhankelijk van de persoonlijke situatie. De groep militairen die zichzelf als vergeten generatie omschrijft, is met andere woorden niet homogeen (voor zover al een grens gedefinieerd kan worden waarmee de bewuste generatie start en eindigt).

Er is ons in gesprekken met Defensie gebleken dat er geen ruimte is om te komen tot een generieke uitzondering, een aanvullende of afwijkende afspraak op de keuzes die in het verleden arbeidsvoorwaardelijk zijn gemaakt. Wel is er ruimte om, kijkend naar de individuele omstandigheden, te concluderen dat er sprake is van een persoonlijke hardheid en daarop te acteren. Die individuele beoordeling vindt plaats door de Begeleidingscommissies Arbeidsvoorwaarden.(begeleidingscommissieAV-akkoord@mindef.nl ). U kunt deze eventueel met een onderbouwing van uw persoonlijke situatie benaderen via een verzoeken-/rekestenformulier.

Tags