• Belastingservice VBM

Medezeggenschap bij sourcing moet duidelijker

dinsdag, 03 februari 2015 14:57
Medezeggenschap bij sourcing moet duidelijker

De rol van de medezeggenschap bij sourcing-projecten moet duidelijker. Begin januari wijzen de VBM en andere bonden Defensie daar op bij de bespreking van de sourcing van de Informatievoorziening/Informatie en Communicatietechnologie afdelingen bij de Defensie Materieel Organisatie (IV/ICT DMO). Dezelfde discussie herhaalt zich in het overleg op 20 januari. Dit keer is het project Defensie Bewakings- en Beveiligingssystemen (DBBS) de aanleiding.

Mede naar aanleiding van een brief van de VBM is dit onderwerp op de agenda gezet.
Het project DBBS is de bedrijfsmatige vervanging van de verouderde elektronische bewakings- en beveiligingssystemen van de statische defensielocaties. Het is de bedoeling dat er één, defensiebreed, systeem komt voor bewaking en beveiliging, met één centrale meldkamer op twee locaties. Een van de locaties (Stroe) is al bekend.
In augustus 2011 en december 2012 hebben de medezeggenschapscommissie Defensie Beveiligings- en BewakingsOrganisatie (DBBO) en de Centrale MedezeggenschapsCommissie positief geadviseerd.
Tijdens de voorbereidingsfase is de mogelijkheid van sourcing onderzocht. Conclusie: vanwege de complexiteit en het risico kan dit niet in één keer.
Maar de uitbesteding van deelsystemen kan wel en volgens de VBM is dit proces al heel ver gevorderd. Zoals ook bij andere sourcing-trajecten, vraagt de VBM zich ernstig af of het proces wel volgens de bestaande afspraken is verlopen.
De VBM betreurt het dat de vakbonden nu pas informatie krijgen en niet eerder in dit traject. De medezeggenschap heeft geen inhoudelijk advies gegeven over sourcing. De bonden willen met name de relatie met de ontwikkeling van DBBO in het oog kunnen houden. Het Voorlopig Reorganisatieplan (VRP) DBBO zou ook een personeelsparagraaf over uitbesteden moeten bevatten. De VBM wil pas verder te spreken over een reorganisatie in samenhang met DBBS als duidelijk is welke functies het precies betreft.
Er is volgens de VBM telkens discussie over de procedure rond sourcing. Het zou goed zijn als partijen met elkaar de procedure rond sourcing en de rol van de medezeggenschap daarin bespreken, zodat er duidelijkheid komt, ook voor de achterban. Er is een aanwijzing voor de uitvoering van reorganisaties (URD) en ieder sourcing-traject moet beginnen met een Beleidsvoornemen en eindigen met een Definitief Reorganisatie Plan.
Defensie laat in een reactie hierop weten dat het sourcing-traject ingewikkeld is. Er zijn veel actoren bij betrokken. Vooralsnog komen Defensie en bonden overeen om de discussie te vervolgen. Dat gaat dan gebeuren aan de hand van een inventarisatie van de eventuele probleemgebieden.

Getagged onder CDC    sourcing    DBBS    DBBO    CMC    medezeggenschap   
Log in om reacties te plaatsen
Inloggen Registreren

LOGIN MET UW ACCOUNTGEGEVENS

Gebruikersnaam
Wachtwoord

Verkiezingen Medezeggenschap

 

Sitevizier

Sitevizier is de online nieuwsbrief van de VBM. U kunt zich hier aanmelden.

MClid-aanmelden

Advies-nodig

Deze site maakt gebruik van functionele en analytische cookies.

Ik begrijp het

De Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel VBM

De VBM is er voor:

Defensiemedewerkers

Burgers

MILITAIREN

BURGERS

Reservisten

Postactieven & Veteranen

RESERVISTEN

PA & VETERANEN

Contact

VBM

Bezoekadres: Ametisthorst 20, Den Haag
Postadres: Postbus 93037, 2509 AA Den Haag
Tel. 070-3155111

Voor uitgebreide contactinformatie kijk hier >>>

Ga snel naar:

BBTV Sitevizier
Helpdesk Lid worden