• Belastingservice VBM

Zonder medezeggenschap gaat het niet!

vrijdag, 21 september 2018 11:35
Zonder medezeggenschap gaat het niet!

Op 7 november is in Stroe de jaarlijkse Medezeggenschapsdag van de VBM en BBTV. Dit jaar staan ‘cultuur en gedrag’ centraal. Hoe krijgen we het binnen Defensie voor elkaar dat medezeggenschap een regulier onderdeel van de bedrijfsvoering is?

In 2005 heeft professor Goodijk onderzoek gedaan naar het functioneren van het Besluit Medezeggenschap Defensie (BMD). Hieruit blijkt onder andere dat er grote cultuurverschillen bestaan tussen operationele en niet-operationele eenheden. Er lijkt een overwegende cultuur van ‘gehoorzaamheid’ te bestaan, passend bij hiërarchische verhoudingen, verschillen in rangen en eisen van inzetbaarheid. 

Deze cultuur maakt het niet zo eenvoudig om je als MC-lid kritisch op te stellen. In 2005 was volgens Goodijk de overlegcultuur bij Defensie al hard aan verbetering toe. De conflicten in het overleg lijken te komen
ofwel door de houding van de commandant (een negatieve benadering van de medezeggenschap, weinig ruimte en faciliteiten geven)
ofwel door de MC zelf (altijd overhoop liggen met de commandant, uitkomsten van de geschillencommissie niet serieus nemen, te snel op de stoel van de Tweede Kamer gaan zitten). Volgens professor Goodijk zou de top veel meer moeten aansturen op een cultuurverandering, gericht op meer openheid, een betere communicatie, meer samenwerking tussen leiding en medewerkers, minder wantrouwen.

Programma MC-dag
De dagvoorzitter is Angelien Eijsink - voormalig Tweede Kamerlid voor de PvdA. Voor het openingsgesprek hebben wij de staatssecretaris van Defensie, Barbara Visser, uitgenodigd. Vervolgens zal Yolanda van Heese op interactieve wijze ingaan op cultuur en gedrag. Wat is cultuur eigenlijk, hoe vormt het gedrag van een organisatie zich en hoe kun je dat veranderen?
Na de lunch zal Tom Sligting, cabaretier, ons op vermakelijke wijze een spiegel voorhouden. Een ding is zeker: na de lunch vervolgen we de dag met een lach. Dat wil je zeker niet missen!
Daarna bespreken we in een carrousel in kleinere groepen verschillende thema’s rondom cultuur en medezeggenschap.
Kortom, een boeiend programma, waarmee je aan het eind van de dag nieuwe inspiratie en kennis hebt gekregen om medezeggenschap op de kaart te zetten, en bovendien hebt kunnen bijpraten met collega’s. Ook kunnen de uitkomsten worden ingebracht bij de evaluatie van het huidige BMD.

Zet de datum vast in je agenda en zorg dat je er bij bent!

U bent van harte welkom, meld u aan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Getagged onder cultuur en gedrag    medezeggenschap    medezeggenschapsdag   
Log in om reacties te plaatsen
Inloggen Registreren

LOGIN MET UW ACCOUNTGEGEVENS

Gebruikersnaam
Wachtwoord

Verkiezingen Medezeggenschap

 

Sitevizier

Sitevizier is de online nieuwsbrief van de VBM. U kunt zich hier aanmelden.

MClid-aanmelden

Advies-nodig

Deze site maakt gebruik van functionele en analytische cookies.

Ik begrijp het

De Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel VBM

De VBM is er voor:

Defensiemedewerkers

Burgers

MILITAIREN

BURGERS

Reservisten

Postactieven & Veteranen

RESERVISTEN

PA & VETERANEN

Contact

VBM

Bezoekadres: Ametisthorst 20, Den Haag
Postadres: Postbus 93037, 2509 AA Den Haag
Tel. 070-3155111

Voor uitgebreide contactinformatie kijk hier >>>

Ga snel naar:

BBTV Sitevizier
Helpdesk Lid worden