• image
  • Download de VBM-app

Niet voldaan aan de Numerus Fixus? Jammer dan ...

woensdag, 25 februari 2015 11:12
Niet voldaan aan de Numerus Fixus? Jammer dan ...

De Numerus Fixus, die het aantal functies per rang/schaal bij voorbaat vastlegt, blijft een onding bij reorganisaties! Evalueer op basis van taak/middelen en laat je niet van de wijs brengen door de numerus Fixus!Louis Schipper 100X150Tekst: Louis Schipper


De Numerus Fixus (NF) legt per onderdeel vast uit hoeveel medewerkers van een bepaalde rang of schaal de organisatie op 1 januari 2016 mag bestaan. Bij de reorganisaties kunnen de kwartiermakers, projectofficieren/projectleiders niet om deze afspraken heen. Ook moeten zij aan de slag met generieke functieomschrijvingen. Maar het inpassen van een organisatie in de NF en het verminderen van de functieomschrijvingen kunnen natuurlijk nooit het doel zijn van een reorganisatie!

Wat zegt de aanwijzing-URD (uitvoering reorganisaties)?

Bij een reorganisatie heb je 4 soorten functies:
• Nieuwe functies
• Gewijzigde functies
• (vrijwel) ongewijzigde functies
• Vervallen functies

Uitgangspunt is het 20% criterium. Wijzigt van een bestaande functie de inhoud meer- of minder dan 20%? Die vraag moet in overleg met de medezeggenschap worden beantwoord.
Daarnaast is ook het relevant
- of de aan de functies gekoppelde kennis, inzichten en vaardigheden (in termen van opleiding, ervaring en bekwaamheden) significant wijzigen;
- of de (hiërarchische of functionele) plaats van de functie in de organisatie wijzigt.

Als het goed is, zijn de beschrijvingen geënt op de taakstellingen van de te bouwen of te veranderen organisatie. Je kunt dus niet van te voren vastleggen uit hoeveel medewerkers van een bepaalde rang of schaal de organisatie moet bestaan.
De NF is dan een onding.

Daarom adviseert de VBM de medezeggenschap om nadrukkelijk de aanwijzing URD als uitgangspunt te nemen en dus puur op de inhoud van de functies te bepalen wat hiermee gebeurt. Een functie wordt niet anders door een andere naam, wel door een wezenlijke andere inhoud.

In of na overleg met de medezeggenschap
- geeft het Uitvoeringsbedrijf Organisatie & Formatie (UBOF) een rang of schaal aan de vastgestelde functieomschrijvingen;
- kan worden bepaald welke transitiecodes (vanuit de 'ist' naar de 'soll') de functies krijgen;
- en ontstaat er een functievergelijkingstabel die leidend is voor het op te stellen personeelsvullingsplan (PVP).

Met de NF neem je een voorschot op de inrichting van de organisatie. Dit doet geen recht aan de aanwijzing URD. Daarom heeft de VBM bij het behandelen van de reorganisatieplannen, ter ondersteuning van de medezeggenschap, consequent afstand genomen van de NF.

Evaluatie
Inmiddels zijn de reorganisaties toe aan een evaluatie en krijgt de medezeggenschap wederom te maken met de NF. De organisatie moet alsnog per 1 januari 2016 voldoen aan het bij de eerdere reorganisatie vastgelegde aantal medewerkers en met een eveneens van te voren vastgelegde bepaalde rang of schaal die past binnen de NF.
De VBM adviseert de medezeggenschap (maar ook de commandanten) nadrukkelijk ook bij de evaluaties uit te blijven gaan van de opgelegde taak en toebedeelde middelen van een onderdeel. Loopt dit niet in de pas van de NF dan heeft dit consequenties voor de taak en de middelen.
Dan moeten er dus keuzes gemaakt worden.
Getagged onder NF    numerus fixus    taak/middelen   
Log in om reacties te plaatsen
Inloggen Registreren

LOGIN MET UW ACCOUNTGEGEVENS

Gebruikersnaam
Wachtwoord

Verkiezingen Medezeggenschap

 

Sitevizier

Sitevizier is de online nieuwsbrief van de VBM. U kunt zich hier aanmelden.

MClid-aanmelden

Advies-nodig

Deze site maakt gebruik van functionele en analytische cookies.

Ik begrijp het

De Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel VBM

De VBM is er voor:

Defensiemedewerkers

Burgers

MILITAIREN

BURGERS

Reservisten

Postactieven & Veteranen

RESERVISTEN

PA & VETERANEN

Contact

VBM

Bezoekadres: Ametisthorst 20, Den Haag
Postadres: Postbus 93037, 2509 AA Den Haag
Tel. 070-3155111

Voor uitgebreide contactinformatie kijk hier >>>

Ga snel naar:

BBTV Sitevizier
Helpdesk Lid worden